Pluimveehouderij

Achtergrond 219 x bekeken 2 reacties

Week 11: vriendelijke kuikenmarkt

De tendensen op de markt van kuikenvlees blijven redelijk vriendelijk ogen. De basiscontractprijs staat nog altijd op 77,5 cent. De NOP-richtprijs vertoonde in week 11/2008 een lichte plus en ook de GPS-basisprijs pluste iets. De overige kuikennoteringen bleven ongewijzigd.

Goede vraag naar kuikenvlees

De vraag naar kuikenvlees van binnenlandse retailers ligt op een behoorlijk peil. Ook over de consumptie van kuikenvlees is men best tevreden. De versafzet naar Duitsland is goed en zelfs de vraag naar kuikenvlees vanuit het Verenigd Koninkrijk lijkt wat aan te trekken.

Iets positiever over VK

De laatste tijd stond de export naar het Verenigd Koninkrijk nogal onder druk vanwege de koers euro/pond, maar op dit moment oogt de situatie volgens enkele informanten iets positiever, want de prijzen van kuikenfilet lopen iets op. Dit zou vooral komen doordat de Engelse consumptie wat aantrekt. In 2007 zijn de huishoudelijke aankopen in het Verenigd Koninkrijk in volume iets afgenomen, maar qua bestedingen met 4 procent gestegen. De volumeaankopen hadden dus blijkbaar te lijden onder het wat hogere prijspeil van het kuikenvlees.

Goede vraag naar kuikenbouten

De afzet van diepvries kuikendelen is ook niet slecht. Er is een redelijke interesse voor kuikendelen uit de Baltische staten en Hongarije, en ook Roemenië blijft goed in beeld bij de vraag naar kuikenbouten. De prijzen van de kuikenbouten lopen dan ook weer wat op. Op zich niet vreemd, want aan het eind van de winter loopt de kuikenboutprijs meestal wat op. Alleen in 2007 werd (overigens niet voor het eerst) met deze traditie gebroken, want destijds begon de prijs van de kuikenbouten pas vanaf medio april op te lopen.

Redelijk afzet kuikenvleugels

Ook de afzet van bevroren kuikenvleugels is op zich niet slecht, want er is een redelijk interesse uit het Verre Oosten. De kuikenvleugels zijn echter wat minder ruim voorhanden, doordat de vraag naar vers toeneemt, vanwege het naderende voorjaar. De kuikenvleugels worden richting voorjaar en zomer nogal eens gemarineerd aangeboden en dat betekent dat dit product voor de overige afzet wat schaarser wordt.

Levendige vraag naar kuikenpoten

De vraag naar diepgevroren kuikenpoten is ook behoorlijk levendig en dat geldt vooral voor de wat lichtere soorten. Deze zijn qua prijs best goed. Het punt is echter dat het aanbod van deze soort wat beperkter van omvang is.

Er wordt nog weinig ingevroren

Recentelijk werd verwacht dat het aanbod kuikenvlees vanwege de opgelopen opzet wat zou toenemen. Volgens enkele handelaren/slachterijen neemt het aanbod kuikenvlees inderdaad wat toe, maar vanwege de redelijk goede vraag naar vers kuikenproduct, wordt er nog niet extreem veel ingevroren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.P. Bierema

  Het stoort mij dat je leest dat de verkoop altijd als redelijk wordt omschreven door de slachterijen als het waarschijnlijk met het woord GOED moet worden betiteld.
  Je leest nooit dat er goed verkocht kan worden.
  Dit is puur en alleen maar om de inkoopprijzen van levend produkt niet te hard te laten stijgen.
  Laten we hopen dat ALLE slachterijen snel hun prijzen verhogen, want met al die voerprijsverhogingen is voor veel mesters de slagroom op het toetje al een tijdje niet meer van toepassing.
  We worden al een hele tijd redelijk betaald, maar dit moet omgezet worden in GOED.

 • no-profile-image

  vleeskuikenhouder

  wanneer iedereen 1 week langer leeg staat daald het aanbod in 8 weken met 16 %. worden de kuikens dan nog niet duurder 2 weken langer leeg. Het is heel simpel als we dit met zijn allen doen

Of registreer je om te kunnen reageren.