Pluimveehouderij

Achtergrond

Week 10: matige eiermarkt

De NOP-richtprijs noteerde in week 10/2008 lichte dalingen en gelijkblijvende prijzen bij de witte kooi-eieren, maar duidelijke dalingen bij de bruine kooi-eieren en de scharreleieren.

Op de eiermarkt is het geenszins te merken dat de paasdagen naderen, zo melden de PVE. De meeste pakstations vinden de vraag naar eieren eigenlijk behoorlijk tegenvallen. De oorzaak is het toch wel ruime eieraanbod in combinatie met een wat tegenvallende eierconsumptie.

Dalende eierprijzen

Bij deze marktomstandigheden dalen de eierprijzen toch weer wat. In 2007 lag de eierprijs vanaf midden april ruim boven het peil van 2006 en ook begin dit jaar lag de eierprijs tot eind februari nog boven het peil van begin 2007. Daar is nu zo langzaamaan wel een eind aan gekomen, want het huidige prijspeil van de eieren is grofweg vergelijkbaar met het peil van begin maart 2007.

Onzekerheid heerst

Naast de wat tegenvallende eierconsumptie, wordt het huidige beeld op de eiermarkt ook veroorzaakt door de toch wel heersende onzekerheid bij veel marktpartijen. Niemand wil met eieren blijven zitten en dat is een van de oorzaken van het oplopende eieraanbod. De diverse retailers hebben de eieren voor het uitzoeken en dat heeft zeker geen positief effect op de huidige eierprijzen. Daar komt nog bij dat ook de eiproductenindustrie geen grote hoeveelheden eieren afneemt.

Vorig jaar nauwelijks paaseffect

Vorig jaar is er, behoudens een zeer korte periode voor Pasen, geen paaseffect geweest op de eiermarkt. De vraag is gerechtvaardigd hoe dat dan dit jaar zal verlopen.

Conclusie: zeker met het oog op de naderende Pasen, een toch wel matig marktbeeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.