Pluimveehouderij

Achtergrond 1132 x bekeken

Waterpret op de camping

Het natte weer kan de jongere gasten op de boeren camping niet deren.

Door de vroege Pasen en het slechte weer is het niet zo druk op de boerderijcamping van Michiel van den Toorn. Al sinds 1992 bestiert Van den Toorn naast een geiten- en varkenshouderij een camping. Hij denkt erover uit te breiden. Zijn bedrijf komt midden in Park Lingezegen te liggen. "Ik zie zo vlakbij de steden Nijmegen en Arnhem zeker kansen. Er zijn bovendien nauwelijks campings in de buurt." De gasten komen van verre. Hij ontving recent rondtrekkende fietsers uit Zuid-Korea. Foto Sjef Prins

De laatste eieren voor Pasen werden woensdag verpakt. Vandaag verwerkte Eicom Barneveld al weer opdrachten voor latere datum. De groothandel in ei en eiproducten, met een weekproductie van enkele miljoenen stuks, bedient vooral de industrie, horeca en institutionele markt. "Ik ben bang dat met dit slechte weer niet veel eieren worden gegeten", zegt eigenaar Henk van Hamersveld. "Komen de toeristen wel naar Nederland? De campings zijn waarschijnlijk slecht bezet. De komende weken wordt wel duidelijk wat de voorraad is." Foto Hans van de Vlekkert

De biologische melkveehouder Harrie Janssen in het Noord-Brabantse Overloon heeft als eerste in Nederland een stro-automaat van het Oostenrijkse bedrijf Schauer in zijn nieuwe serrestal voor melkkoeien geïnstalleerd. Het apparaat hakselt het stro op de juiste lengte en verspreidt het zonder stof over de stal. Het kost 30.000 tot 40.000 euro, maar Janssen heeft dat bedrag er graag voor over. "Het apparaat bespaart arbeid en is onderhoudsvriendelijk. En je hebt geen last van stof", legt hij uit. Janssen houdt maandag een open dag op zijn bedrijf. Foto Gé Hirdes

Rogerio Carreto, een Portugese medewerker op het tomatenbedrijf van Van Mil-Van Marrewijk in Honselersdijk oogst snoeptomaatjes in een poolbak van maximaal 12 kilo. "Het opvallende bij dit tomaatje is dat het vruchtje zonder kroontje moet worden geoogst", stelt bedrijfsleider André van Paasen. "Terwijl dit bij andere tomaten er juist aan moet zitten. Maar de snoeptomaatjes gaan direct in een doosje of zakje. Het heeft dan veel weg van een zakje met snoepjes."
De tomaten zijn aan het eind van de eerste week januari geplant. De ondernemers denken tot in december door te kunnen blijven oogsten. Een werknemer is volgens Van Paasen in staat om ongeveer 35 kilo snoeptomaatjes per uur te oogsten. Foto Clement Mol

Akkerbouwer Geert Anne Dallinga uit Zuidbroek rooit de laatste winterpeen. In totaal is een stuk van 2,5 hectare geoogst. Toch is het werk nog niet klaar, er moeten nog meer percelen geoogst worden. Vandaag moest noodgewongen een pauze worden ingelast, omdat het weer te slecht was. Morgen moeten de werkzaamheden weer verder gaan. De peen is op lichte grond geteeld, waardoor een beetje regen geen belemmering vormt. Half april moeten alle winterwortelen van het land zijn. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.