Pluimveehouderij

Achtergrond 235 x bekeken 1 reactie

Opportunisme in Brussel

Voedselveiligheid is een groot goed. Europa geldt in de wereld als een van de strengste, zo niet de strengste bewaker van dit principe.

Dat kan lastig zijn in het handelsverkeer, blijkt regelmatig. Denk aan het biotechnologiebeleid, het hormoondispuut en de dierenwelzijnseisen. Steeds meer politici ervaren die belemmeringen als knellend en willen omwille van het grote geld graag minder principieel zijn. Staatssecretaris Heemskerk toonde zich al zo’n opportunist, door de eisen aan de landbouwproductie op te willen geven zodat er in de WTO snel een akkoord kan worden gesloten ten faveure van diensten en industrie.

EU-commissaris Günter Verheugen maakt het nog bonter. In een brief aan Commissie-voorzitter Barroso bepleit hij het opheffen van het invoerverbod van Amerikaans pluimveevlees dat met een chlooroplossing wordt gedesinfecteerd. De regering-Bush ziet opheffing als een test: als de EU dat doet, betoont de Unie zich pro-Amerikaans. Zo niet, dan gaan de Amerikanen moeilijk doen in economisch opzicht.

Verheugen wil zelfs van het verbod af als de voedselautoriteit Efsa volgende maand vaststelt dat de chloorbehandeling schadelijk is. De EU zal niet meteen worden overladen met Amerikaanse kip, daar gaat het niet om. Maar dat principes en wetenschap zonder scrupules worden ingewisseld voor economische vriendschap, is een teken aan de wand. Opportunisme dat het vertrouwen in de overheid zeer schaadt.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    GB

    Er is een oud gezegde/ spreekwoord; om het vet en de smeer likt de kat de candeleer. Om de betekenis ervan te doorgronden een tip; deze uitspraak wordt al eeuwenlang gebezigd in de boerenstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.