Pluimveehouderij

Achtergrond

Franse kippensector van prijsafspraken verdacht

De Franse kartelpolitie DGCCRF verdenkt de kippensector van illegale afspraken over de winkelprijs van kip.

Volgens de onderzoekers is al sinds 2006 sprake van 'vreemde ontwikkelingen' in de sector kippenvlees bij de grote winkelbedrijven.

Dat meldt vanochtend Le Figaro. Volgens de krant heeft het ministerie van financiën haar directoraat-generaal voor concurrentiezaken in november vorig jaar opdracht gegeven de zaak te onderzoeken 'na verschillende signalen over het bestaan van een producentenkartel bij de kippenbedrijven'.

Daarbij is een groothandelaar als klokkenluider opgetreden. ''Hij heeft onthuld dat de slachthuizen een minimumprijs voor de verkoop aan de consument afspreken en dat deze praktijken al een jaar of twintig bestaan voor merkkippenvlees en een jaar of twaalf voor andere producten,'' aldus Le Figaro. De handelaar heeft de karteldienst ook de prijslijsten overhandigd die hij heeft ontvangen van enkele grote kippenbedrijven. ''Zijn marge om voor een lagere prijs te verkopen was nihil omdat hij dan het risico zou lopen geen kip meer geleverd te krijgen.''

Volgens de Franse krant zijn de grote bedrijven LDC, Doux en Gastronome bij de zaak betrokken. Alleen de Groupe Doux zou, voor zover nu bekend, vrijuit gaan. De onderzoekers zouden inmiddels een reeks vertegenwoordigers van deze bedrijven en van grote winkeliers hebben ondervraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.