Pluimveehouderij

Achtergrond 314 x bekeken

Diepspitten maakt proefveld geschikt voor andere gewassen

Henk van Werven van de firma Heyboer uit Biddinghuizen is een proefveld van Heyboer aan het diepspitten.

Op het veld komt een groot aantal proefgewassen, zoals aardappelen, wortelen, uien en bieten. Die gewassen worden aan proeven onderworpen, bijvoorbeeld met nieuwe gewasbeschermingsmiddelen. Al enkele jaren teelt Heyboer gewassen op het proefveld. Dit jaar is het voor het eerst dat de firma het complete proefveld aan het diepspitten is. Dat is nodig, omdat de grond anders niet geschikt is om de gewassen te telen. Het diepspitten neemt een aantal weken in beslag. Heyboer verwacht over twee tot drie weken te kunnen beginnen met de teelten. Boeren worden in juni uitgenodigd om de resultaten van de proeven te bekijken. Foto Axipress

Vlak bij het bedrijf van Gerard Peters in Zevenaar wordt een hoogspanningsmast opgetrokken. Het bedrijf van Peters ligt op een nieuw bedrijventerrein. Peters moet zijn bedrijf met 25 melkkoeien en enkele duizenden biologische legkippen dan ook met 'pijn in het hart' verlaten. Hij woonde er zo’n 13 jaar. De stal voor de biologische leghennen is zelfs nog maar 5 jaar oud. Door een gemeentelijke herindeling valt de grond rond het bedrijf sinds enkele jaren onder de gemeente Zevenaar. Die besloot er een bedrijventerrein van te maken. Peters verhuist nu naar een nieuw bedrijf in Didam, waar hij zich gaat toeleggen op de melkveehouderij. Foto Sjef Prins

Chauffeur Maarten Akkert (l) wisselt een woordje met veehouder en akkerbouwer Albert van Ittersum. Van Ittersum heeft Akkert en een collega ingehuurd om mest uit te rijden. De vrachtwagenchauffeurs brengen de mest naar het land van Van Ittersum zelf. Op het land staat loonbedrijf Van Dun klaar met een sleepslangenapparaat om de mest over het land te rijden. Het land is veel te nat om zwaardere machines te gebruiken. Van Ittersum brengt de mest op zowel zijn aardappel- als grasland. Foto Alex de Haan

Een stapel- en ontstapelrobot zorgt voor zowel het aanvoeren van bakken met jonge planten als voor afvoeren van de kratten met volgroeide planten op de plantenkwekerij van Grow Group in het Limburgse Baarlo. "We hebben nu de handen vol aan de vollegrondsgroentegewassen", stelt commercieel directeur Har Timmermans. "In eerste instantie gaat het om de verschillende slasoorten, terwijl daarna de koolgewassen aan de beurt zijn. De robot heeft een capaciteit van tussen de 900 en 1.300 bakken per uur", aldus Timmermans. Foto Lé Giesen

Wiskerke Onions wist afgelopen week voor de tweede keer op rij een record te breken door ruim 2,3 miljoen kilo uien te sorteren. Dat komt volgens eigenaar Jaap Wiskerke door de reeks verbeteringen die het bedrijf aan de sorteerlijn het aangebracht. "We zijn nu een jaar of drie heel actief met het oplossen van problemen", legt hij uit. Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.