Pluimveehouderij

Achtergrond

Week 9: vrije kuikenprijzen -2 cent

De vrije kuikenprijzen zijn deze week €0,02/kg naar beneden bijgesteld en noteren deze week voor zowel de lichte kuikens als de zware kuikens gemiddeld €0,88/kg.

De basiscontractprijs voor levering de komende week bleef staan op €0,775/kg incl. btw.

Kuikenvleesconsumptie viel even tegen

De consumptie van kuikenvlees viel de afgelopen week volgens enkele handelaren kortstondig wat tegen en dat zal gezien de lopende vakantie ook deze week vermoedelijk zo zijn. Een aantal slachterijen vond het nog wel meevallen en van die kant wordt erop gerekend dat het verbruik van kuikenvlees in de loop van deze en volgende week weer gaat aantrekken.

Tijdelijk minder vleeskuikens geslacht

De afgelopen twee weken zou er volgens de meeste informanten toch wel minder geslacht zijn en dat kwam gezien de licht afgenomen kuikenvleesconsumptie niet echt slecht uit. Deze ontwikkeling zal gezien de opzetcijfers van vleeskuikens echter van zeer tijdelijke aard zijn.

Kuikenaanbod zal weer oplopen

De meest recente PVE-cijfers zijn die van januari: de opzet van vleeskuikens lag duidelijk boven die van december 2007 en was vrij hoog. Nu zal de aanvoer van vleeskuikens van vorige week en deze week veelal bestaan uit de kuikenopzet vanaf begin dit jaar en mogelijk dat die eerst nog wat gematigd van omvang was. De huidige beschikbare cijfers wijzen er echter wel op, dat het aanbod vanuit Nederlandse kuikenopzet in ieder geval de komende weken weer wat zal oplopen.

Verenigd Koninkrijk blijft moeizaam

Voor het merendeel wijkt het marktbeeld op de kuikenvleesmarkt weinig af van dat van de afgelopen weken. Zo blijft de afzet van kuikenfilet naar het Verenigd Koninkrijk nog steeds wat moeizaam gezien de koersontwikkeling van euro versus pond.

Kuikendelen doen het goed

De positieve meldingen van 14 dagen terug over de afzet van kuikenbouten, drumsticks en kuikenvleugels blijven onverminderd van kracht. De afzet van deze kuikendelen is niet alleen qua volume goed, maar ook de prijzen zijn niet echt slecht. De prijzen van kuikenbouten bijvoorbeeld, die de laatste tijd toch wat onder druk stonden, zitten weer wat in de lift.

Er wordt weinig kuikenproduct ingevroren

Ondanks de wat tegenvallende consumptie van kuikenvlees wordt er volgens slachterijen en handelaren niet echt extreem veel kuikenvleesproduct ingevroren, hetgeen dus mede veroorzaakt wordt door de goede vraag naar de diverse bevroren kuikendelen.

Al met al, een toch nog wel redelijk positief marktbeeld.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.