Pluimveehouderij

Achtergrond

Week 7: vrije kuikens in de plus

Volgens de meeste pluimveeslachterijen en pluimveehandelaren oogt de markt van kuikenvlees nog vriendelijk, maar zijn er toch enkele minder positieve marktomstandigheden.

Vrije kuikens hoger, BCP gelijk

De vrije kuikens noteren op Pluimveebeurs Barneveld mooie plussen: de lichte kuikens noteren 2 cent hoger en de zware kuikens zelfs noteren zelfs 5 cent hoger. De basiscontractprijs (BCP) staat nog altijd op 77,5 cent.

Goede kuikenvleesconsumptie

Positief is de consumptie van kuikenvlees, want de kuikenvleesconsumptie ligt in de meest Europese landen op een heel acceptabel peil.

Goede afzet kuikendelen

Daarnaast is men over het geheel bezien ook best wel tevreden over het huidige prijspeil van een aantal kuikendelen. De afzet van bijvoorbeeld kuikenvleugels, poten en drumsticks is zeker niet slecht en men spreekt van een redelijk prijspeil voor deze kuikendelen. Bij de kuikenpoten is vooral de vraag naar de wat lichtere soorten heel goed.

De afzet van kuikenbouten naar Roemenië en enkele Baltische staten is nog steeds goed, maar men probeert bij een oplopende prijs de boot wel wat af te houden. Desondanks valt de afzet van bouten niet tegen en ligt de huidige prijs toch nog altijd boven die van de prijs in februari 2007.

Afzet kuikenfilet problematischer

De pijn zit vooral bij de afzet van kuikenfilet. Het is al langer bekend dat de afzet van het kuikenfilet naar het Verenigd Koninkrijk onder druk staat vanwege de dure euro versus het Britse pond.

Daar komt bij dat het aanbod van de kappen, waar uiteindelijk het filet uit voorkomt, volgens enkele handelaren nu ook wel erg ruim aan het worden. Dit wordt enerzijds veroorzaakt vanwege de toenemende productie van kuikenvlees in de EU, maar ook de import van filet uit Brazilië zorgt uiteraard voor een toenemende druk op het totale EU-aanbod. Daarnaast zijn de kuikens de laatste tijd onder invloed van het gematigde winterweer ook redelijk snel gegroeid en dat heeft uiteraard effect op het beschikbare aanbod.

Er wordt meer kuikenproduct ingevroren

Volgens enkele informanten wordt er op dit moment ook duidelijk meer kuikenproduct ingevroren dan enkele weken geleden.

Aanbod kuikenvlees blijft hoog

Voor de komende periode verwachten slachters en handelaren dat het aanbod van kuikenvlees zeker niet gaat afnemen, want de EU-opzet van kuikens zou eerder verder gaan oplopen dan dalen. Vooral in Duitsland zou de opzet van jonge kuikens de laatste tijd sterk toegenomen zijn.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.