Pluimveehouderij

Achtergrond 341 x bekeken 1 reactie

Pluimveevoeders toch weer duurder

FEBRUARI 2008 - In november 2007 melden we nog dat de stijging van de voerprijzen zo hard ging „dat de hoogste prijzen van het pluimveevoer waarschijnlijk nog in 2007 worden bereikt.” Echter, omdat de grondstoffenprijzen de afgelopen twee maanden toch weer zijn gestegen, kunnen de prijzen van mengvoeders nog één of twee keer worden verhoogd. Voor hogere prijzen moeten we terug naar het midden van de jaren tachtig.

Later in 2008 prijsdalingen pluimveevoer

De ontwikkelingen op de grondstoffenmarkten zijn van dien aard dat we later in het jaar weer lagere pluimveevoerprijzen kunnen tegemoetzien. De sleutel hiervoor is dit jaar opnieuw de graanmarkt. Omdat graan ongeveer 60 procent van het voer uitmaakt, is het niveau van de graanprijzen in feite doorslaggevend voor de kostprijs van de voeders. En de kostprijs bepaalt uiteindelijk de LEI-notering van het legmeel en de kuikenkorrel.

Enkele grondstoffen bepalend

Voor de kuikenkorrel is naast graan met name soja eveneens van veel betekenis als grondstof, terwijl in legmeel en kuikenkorrel ook raapzaadproducten een belangrijke rol spelen. In feite wordt de kostprijs van de pluimveevoeders door enkele grondstoffen bepaald. Dit zijn hoofdzakelijk mais, tarwe, soja en raapzaadproducten. Voererwten zijn nu al een paar jaar te duur, tapioca is een aflopende zaak en wordt in de toekomst geheel vervangen door granen, terwijl zonnepitschroot structureel krap en duur is.

(bron: Stigevo)

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  K.I.S.S.

  Invloed op de voerprijzen. alle argumenten china, slechte oogsten, lagere voorrraad, de bio ethanol noem maar op.
  Zijn allemaal emotie waar de handel op reageert, en welke partijen profiteren hier van en hebben nu weer belang bij een onrustige markt ,dat zijn de finacieële
  instellingen welke allemaal speculatieve produkten in de markt zetten.Allemaal op basis van de termijn markten en noteringen. Met maar 1 belang RENDEMENT OP INGELEGD GELD.
  Deze partijen hebben straks meer invloed op de prijzen dan alle eerder genoemde argumenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.