Pluimveehouderij

Achtergrond 221 x bekeken 3 reacties

Pluimveesector wees al in januari op gebreken test

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) en de Nepluvi stellen dat zij de Consumentenbond en het Rikilt al in januari hebben gewezen op de in hun ogen ondeugdelijke onderzoeksmethode en de conclusies die het instituut trok.

De sector verwijst naar onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren en de Faculteit voor Diergeneeskunde waaruit zou blijken dat de methode van het Rikilt ongeschikt is om watervasthoudende stoffen aan te tonen.

PPE en Nepluvi starten een juridische procedure tegen de Consumentenbond, naar aanleiding van de publicatie van het kipfiletonderzoek. De sector eist rectificatie en schadevergoeding.

Plaatsvervangend directeur Robert van Gorcom van het Rikilt bevestigt dat het instituut, naar aanleiding van de reactie van de sector en hun suggesties voor alternatieve verklaringen voor de afwijkende beelden, de Consumentenbond heeft geadviseerd om nog niet naar buiten te treden met conclusies. "De bond heeft dat toch gedaan en haar eigen conclusies er aan verbonden. Dat kunnen wij niet tegenhouden."

Van Gorcom ontkent stellig dat de onderzoeksmethode van het Rikilt ondeugdelijk is. Wel is nader onderzoek nodig naar de verklaring van de uitkomsten van het onderzoek. "Daar zijn we mee bezig." Volgens Van Gorcom was het onderzoek van de GD tot voor kort niet bekend.

De Consumentenbond meent dat het onderzoek gedegen is uitgevoerd. "Daar hebben we ook voor betaald", aldus een woordvoerder. "Het onderzoek draagt ons label en we zijn er verantwoordelijk voor."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anoniem

  Het is binnen de branche algemeen bekend dat er water, proteine etc aan kipfilets toegevoegd wordt. Dit gebeurd door injecteren of door de filets in een trommel met toevoegingen vacuum te trekken waardoor het vocht door het vlees opgenomen wordt. Gebeurd trouwens niet alleen bij filets maar ook bij bouten.

 • no-profile-image

  Sake Moesker

  Het onderzoek betrof kipfilets van bekende Nederlandse slachterijen die over het algemeen vers worden geleverd aan de supermarkten. Die slachterijen beschikken niet over de technische mogelijkheden om water en of waterbindende eiwitten in te spuiten.
  Er zijn in Nederland pluimveevleesverwerkers die inderdaad water en of eiwitbinders toevoegen. Het gaat hierbij vaak om vlees van buitenlandse herkomst (Brazilie). De bedrijven hebben de wettelijke plicht de toevoeging te declareren.

 • no-profile-image

  john

  Is onomstotelijk bekend waar de kipfilet vandaan komt? Er wordt zo onvoorstelbaar veel kip(-filet) ingevoerd uit m.n. Brazilie,waar ook water en wat zout aan wordt toegevoegd,en wellicht wordt die kipfilet verkocht als zijnde vers.De prijzen van kipfilet zijn soms zo laag,dat kan gewoon niet. En de detaillist moet ook maar gel;oven wat de leverancier zegt.
  Ook is het mogelijk dat de winkewlier specifiek om de goedkoopste kip vraagt uit reclamestandpunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.