Pluimveehouderij

Achtergrond 302 x bekeken

H5N1: hoe wordt het virus verspreid?

Wilde vogels zijn niet de verspreiders van vogelpest. Het is aannemelijk dat het, overigens steeds muterende virus, wordt verspreid door pluimvee, meent wetenschapper Yevgeny Kuznetsov, verbonden aan de Wild Animal Protection Center in Moskou.

In januari 2008 werd de vogelpest, veroorzaakt door het H5N1-virus, in zeker twaalf landen geregistreerd. Over oorzaken van de uitbraken bestaan tegenstrijdige berichten – dierenartsen leggen de schuld van de verspreiding bij wilde vogels, terwijl ornithologen dit bestrijden. Veel ambtenaren van internationale organisaties delen de mening van de ornithologen.

Wilde vogels worden zelden ziek, terwijl pluimvee massaal het loodje legt. In Europa zijn meer dan 350.000 wilde vogels getest. Slechts enkele dieren droegen sporen van het gevaarlijke virus. Het hele jaar door gaat pluimvee dood door vogelpest. Migratie vindt plaats in seizoenen – in het voorjaar vliegen vogels noordwaarts en in de herfst naar het zuiden. Als wilde vogels het gevaarlijke virus zouden dragen en pluimvee hiermee zouden besmetten, zouden beide soorten langs de migratieroutes sterven. Dit is echter niet het geval.

Bovendien, het hoog pathogeen virus of zijn antilichamen openbaarden zich in 748 wilde vogels in 2006 (februari–mei), terwijl het aantal in 2007 (eind juni–begin augustus) 308 bedroeg. Er rest maar een conclusie: het virus verandert steeds en de mutaties hebben geen invloed op wilde vogels, gezien het feit dat er in hun populatie niets verandert.

De meest voor de hand liggende conclusie vindt haar oorsprong uit de vindplaats van de vogelpestuitbraken – het virus wordt verspreid door pluimvee. Zelfs al zouden wilde vogels het virus verspreiden, dan zouden ze dat doen op korte afstanden. In de handel geldt geen afstandbeperking voor pluimvee en pluimvee-producten of voor wilde vogels.

De belangrijkste taak is het houden van pluimvee op kleine en grote bedrijven te verbeteren. Toen vorig jaar gevallen van vogelpest werden gevonden in de omgeving van het Russische Rostov, weten plaatselijke dierenartsen dit aan wilde vogels. Tijdens het onderzoek kwam echter naar voren dat slechts enkele bedrijven hun pluimvee in gescheiden ruimtes ondergebracht hadden en zich aan gezondheidsvoorschriften hielden. Mocht iemand denken dat het virus werd meegenomen door wilde vogels, de verantwoordelijkheid voor de massale sterfte van kuikens op pluimveebedrijven ligt te allen tijde bij degenen die zich niet gehouden hebben aan gezondheids- en technische maatregelen.

Een verklaring voor het feit dat wilde vogels in overwinteringsgebieden sterven door de vogelpest zou kunnen zijn dat, als het virus de kop heeft opgestoken in een omgeving, het daar lange tijd standhoudt. Zijn pathogene eigenschappen komen sterker naar voren in de winter, wanneer wilde vogels zware tijden beleven (in Europa en Zuid-Rusland). Stress, lage temperaturen en voedselgebrek verlagen hun immuniteit. De dieren lopen dan gemakkelijk ziekten op, inclusief de vogelpest.

Het gevaarlijke H5N1-virus circuleert al vijf jaar. Dit is een ongekend lange periode, maar het virus is nog even actief als in het begin. In 2003 vielen de eerste menselijke slachtoffers. In totaal zijn er 357 mensen met het virus geïnfecteerd in 14 landen. Zal het hoogstabiele en actieve virus een mensendoder worden, is de vraag. Dat zou een trieste wending zijn, want in dat geval kunnen miljoenen mensen eraan sterven. Voorlopig is het zo dat het virus niet gemakkelijk in menselijke cellen kan doordringen. We weten niet of het virus deze eigenschap in de toekomst zal ontwikkelen. Hopelijk blijft het een vogelpestvirus en ontstaan er geen menselijke variant.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.