Pluimveehouderij

Achtergrond 510 x bekeken

Eigenheimers uit kas liggen binnenkort in de winkel

Vollegrondsgroenteteler Geert-Anne Dallinga uit het Groningse Zuidbroek verwacht zijn kas-Eigenheimers volgende maand te kunnen oogsten.

Hij pootte de aardappelen al in november. Dallinga noemt de extreem vroege aardappelteelt een proef, op 150 vierkante meter. "Rond de jaarwisseling stonden ze er erg licht bij, door gebrek aan zon. Dat is goedgekomen. Nu staan ze er mooi bij", aldus de teler. Dallinga verkoopt de aardappelen straks in een boerderijwinkel in het nabijgelegen Spitsbergen. Foto Koos van der Spek

Nederland heeft een eigen genenbank in Wageningen. Vanuit de vriesvakken in Wageningen zijn volgens het ministerie van landbouw inmiddels 18.000 monsters van onder meer prei, ui, sla, spinazie, tomaat, komkommer, haver, peper en witte bonen onderweg naar de wereldwijde genenbank in Spitsbergen. Deze internationale genenbank is een initatief van Noorwegen, dat andere landen uitnodigd materiaal te sturen. Bij een temperatuur van min 18 graden worden daar ongeveer 2 miljoen zaden opgeslagen. Foto ANP

Directeur Math Theeuwen (tweede van links) leidt buitenlandse gasten rond op zijn vermeerderingsbedrijf Teboza. De rondleiding is onderdeel van het voorprogramma van het symposium Euro Asper dat donderdag en vrijdag in Mierlo plaatsheeft. Nederland is een belangrijke internationale leverancier van aspergeplanten. Op het symposium staan marktontwikkelingen en technische onderwerpen op de agenda. Het is het zevende symposium voor de internationale teelt en handel. Foto Gé Hirdes

Een medewerkster van het Pluimveemuseum in Barneveld is bezig met de inrichting van een nieuwe expositie. Deze tentoonstelling toont een collectie torenhanen van verschillende verzamelaars. Voor één keer zijn de hanen van dichtbij te bekijken in plaats van op grote hoogte. Het gaat om een dertigtal windhanen, onder andere een van de Belgische oud-premier Jean Luc Dehaene. Behalve het tentoonstellen levert het museum ook wetenswaardigheden over torenhanen. De expositie is te zien vanaf 1 maart tot en met 31 oktober. Foto VidiPhoto

De laatste veemarkt was vandaag in de oude veehal in het centrum van Purmerend. De markt verhuist na ruim 500 jaar naar een nieuwe locatie op industrieterrein Baanstee-Oost, eveneens in Purmerend. De veemarkt gaat na jaren van discussie in geprivatiseerde vorm verder. Hiervoor zijn obligaties uitgegeven. "We richtten ons op 100.000 euro, maar het is het dubbele geworden", zegt Jaap Köhne van de Stichting Veemarkt Purmerend. Op zaterdag 1 maart wordt de nieuwe veemarkthal geopend. Foto Wick Natzijl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.