Pluimveehouderij

Achtergrond

Brazilië op ramkoers

Brazilië streeft naar recordexport pluimveevlees in 2008.

De Braziliaanse pluimveevleesexporteurs liggen op ramkoers. Ze zijn van plan in 2008 opnieuw records te breken. In 2008 verwachten de Brazilianen rond de 3,5 miljoen ton pluimveevlees te verschepen. 2007 was tot nu het beste jaar voor de Braziliaanse pluimveesector ooit, met een pluimveevleesexport van 3,28 miljoen ton.

Rechtstreeks via Sjanghai

De Braziliaanse pluimveevleesexporteurs hebben vooral hoge verwachtingen van de afzet van pluimveevlees naar opkomende markten, waaronder China. Het Braziliaanse voornemen is de om export naar China te vergroten door 150.000 ton pluimveevlees rechtstreeks te leveren via Sjanghai. Vorig jaar exporteerde Brazilië uitsluitend via Hongkong 357.000 ton pluimveevlees. Een deel hiervan is doorgevoerd naar het vasteland van China.

ABEF wil aanpassing EU-invoerquota

Ook heeft de ABEF, de organisatie van Braziliaanse exporteurs, laten weten aanpassing te willen van de invoerquota die de EU heeft ingesteld. Dat werkt niet, volgens Christian Lohbauer, de interim-voorzitter van ABEF. Door de toedeling over een groot aantal grote en kleine exporteurs is er een handel in vergunningen ontstaan. Dit kost de Braziliaanse pluimveevleesexporteurs onnodig geld, vindt Lohbauer.

Invoerquota: afspraken uit 2006

Volgens de afspraken tussen EU en Brazilië uit 2006 kan Brazilië 336.000 ton kuikenvlees en kalkoenenvlees exporteren naar de EU tegen een gunstig tarief.

Het EU-invoerquotum voor Braziliaans pluimveevlees is opgebouwd uit:
- 170.807 ton gezouten filet
- 73.000 ton diepvrieskuikens
- 92.300 ton verwerkt kalkoenenvlees.

De EU-douanetarieven voor Braziliaans pluimveevlees variëren van 8,5 tot 14,5 procent, afhankelijk van het product. Buiten de EU-invoerquota is de importheffing voor Braziliaans pluimveevlees € 1,024 per ton.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.