Pluimveehouderij

Achtergrond 567 x bekeken 4 reacties

Supers maken vette winst op bio-eieren

Supermarkten verdienen super aan alternatieve eieren, met name biologisch eieren.

Supermarkten maakten in 2007 op scharreleieren 51 procent winst en op biologische eieren zelfs 77 procent. Dit blijkt uit onderzoek van LEI en ASG.

Aanleiding: stijging kostprijs

LEI en ASG zijn in opdracht van Biologica en de BPV (Biologische Pluimveehouders Vereniging) nagegaan hoe het zit met de kosten en opbrengsten van biologische eieren bij pakstation en supermarkt. Ter vergelijking zijn ook de kosten en opbrengsten van scharreleieren meegenomen in het onderzoek.
Aanleiding tot het onderzoek waren de forse stijging van de kostprijs bij de pluimveehouders in het laatste jaar vooral als gevolg van de hoge voerprijzen. Biologica en BPV wilden graag weten hoe het nu verderop in de keten zit.

Scharreleieren: marge 51%

Uit het onderzoek blijkt dat de pakstations in 2007 scharreleieren voor gemiddeld €5,60 aankochten (per 100 stuks) en er €8,00 voor kregen van de retail. Na aftrek van de kosten was de marge voor het pakstation gemiddeld €0,25. In de winkel gingen de scharreleieren voor gemiddeld €12,08 over de toonbank. Marge voor de supermarkt: €4,08, oftewel 51 procent.

Bio-eieren: marge 77%

Bij biologische eieren is de inkoopprijs voor het eierpakstion €11 en de verkoopprijs €14,53, waarbij er €0,40 als marge overblijft. De verkoopprijs in de winkel was gemiddeld €25,75, wat inhoudt dat de marge 77 procent bovenop de inkoopprijs is.

LEI-onderzoeker Peter van Horne

Voor LEI-onderzoeker Peter van Horne is het onduidelijk waarom de bruto marge voor biologische eieren zo hoog is. Een doosje biologische eieren neemt evenveel schapruimte in als een doosje scharreleieren. Het is ook niet waarschijnlijk dat er voor biologische eieren meer dervingsverliezen zijn. „Kortom, de supermarkt neemt een extra marge omdat een bepaalde doelgroep van consumenten bereid is voor biologische eieren extra te betalen. De prijsstelling is daarbij niet gerelateerd aan de kosten die gemaakt worden om het product te verkopen, maar op maximalisatie van het rendement”, aldus Van Horne.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leo

  dan wordt het hoogtijd dat de pakstations stoppen met de boeren voor de gek te houden en een fatsoenlijke prijs vragen bij de supermarkt.

 • no-profile-image

  kippenmeisje

  HELP ! In wat voor wereld leven wij dat er altijd op den boer zijn kap geld wordt verdiend, en wij altijd moeten ploeteren en zweten voor "een minimumloontje'" zeven dagen op zeven 24 op 24 zijn wij met onze dieren in de weer. Feestdagen of niet en altijd met plezier. Wie heeft er recht op die marge van 51 % ? Ooit ... Ooit komt de tijd weer terug dat de mensen weer respect voor ons krijgen ... althans dat hoop ik toch ...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Is dit nou de schuld van het pakstation?
  Volgens mij moet je de retail hebben,zorg dat dit niet alleen op deze site komt maar zorg dat je met een goed verhaal en het pakstation bij NOVA,een vandaag,KASSA of Radar komt.
  Daar tref je het publiek dat dit moet weten. Hier zien alleen wij als landbouw het. En voor ons is dit niks nieuws.

 • no-profile-image

  mg

  frustrerend 7dgn in de week werken alle risico´s nemend en de marge´s gaan weer naar de grote jongens
  pakstations met een kostprijs van [800-560-25]2.15/100 lijkt me ook erg hoog???
  maar mischien een mooi moment om een data eierbank op te zetten voor alle bio eieren kunnen ze daar de eieren bestellen.
  maar dan wel gesteund door nop nvp ppe lto enz.[als dit slaagt volgt de scharrelhouderij]

Of registreer je om te kunnen reageren.