Pluimveehouderij

Achtergrond 276 x bekeken

Noorse hennen en ganzen geruimd

De hobbymatig gehouden 39 kippen en 11 ganzen op een houderij in Noorwegen waar een besmetting met laagpathogene AI is vastgesteld zijn geruimd.

De besmetting met laagpathogene AI van het type H7 is op 5 december gemeld door de veterinaire autoriteit van Noorwegen aan de OIE in Parijs. De getroffen houderij ligt in de provincie Østfold ten zuidoosten van Oslo.

De besmetting is aan het licht gekomen bij een routinematige serologisch onderzoek. Daarvoor zijn op 19 november 2008 tien bloedmonsters genomen die (pas) op 2 december zijn onderzocht. In één bloedmonster zijn antistoffen tegen AI vastgesteld. Daarna zijn op 3 december opnieuw monsters genomen. Daarin werd op 5 december via een PCR-test de aanwezigheid van laagpathogene aviaire influenza van het type H7 aangetoond.

Noorwegen maakt geen deel uit van de Europese Unie, maar neemt wel de maatregelen die normaliter gelden bij een LPAI-besmetting inde EU: instellen van een beperkingsgebied met een straal van een km, vervoer van pluimvee en (broed)eieren onder voorwaarden, screening van de pluimveebedrijven in de omgeving.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.