Pluimveehouderij

Achtergrond 361 x bekeken

NVP boos over chaos door fijnstofregelgeving

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) vindt dat het ministerie van milieu met onduidelijke fijnstofmaatregelen een bestuurlijke chaos over de sector uitroept.

Dat schrijft voorzitter Gert-Jan Oplaat in een brief aan de Kamer, het ministerie en de NVP-leden. Oplaat vindt dat het ministerie wisselende signalen het land instuurt waardoor een grote willekeur ontstaat in de manier van aanpak door gemeenten. "De ene gemeente legt scherpe eisen op, de ander doet niets en weigert zelfs vergunningen af te geven."

De NVP wijst op een 'zwarte lijst', waar 330 bedrijven op zouden staan. Deze bedrijven overschrijden waarschijnlijk de grenswaarden voor fijnstof. Er zijn echter nog metingen en onderzoeken nodig om dit zeker te weten en te bepalen wat mogelijke oplossingen zouden zijn.
Er bestaat volgens de vakbond een onzekerheidsfactor 4. "De zwarte lijst kan groeien tot 1.320 bedrijven of afnemen tot ruim 80 bedrijven."

Sommige gemeentes zouden deze duidelijkheid niet afwachten en zoeken al contact met de bedrijven. De ondernemers krijgen bijvoorbeeld te horen dat hun vergunningaanvraag in de wacht is gezet. Het zou in veel gevallen om dezelfde bedrijven gaan als die in de problemen komen met de ammoniakregels. Het gaat vooral om alternatieve huisvesting.

"Niet de gemeenten zijn schuldig, maar het ministerie van milieu. Zij sturen wisselende signalen het land in, zodat niemand nog weet waar hij aan toe is", aldus Oplaat. De NVP vraagt het ministerie om de regelgeving te stoppen en eerst het probleem te onderzoeken. "Kijk daarna wat de mogelijkheden zijn, zodat we gezamenlijk naar oplossingen kunnen zoeken." Volgens Oplaat wil de pluimveesector haar verantwoordelijkheid nemen. "Maar niet op basis van natte vingerwerk en onzekerheden", zegt hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.