Pluimveehouderij

Achtergrond 169 x bekeken 4 reacties

Week 47: eiermarkt afwachtend

Ook deze week wordt de markt van eieren gekenmerkt door een afwachtende houding bij de afnemers. De gebruikelijke opleving, die bij deze tijd van het jaar hoort, wil maar niet van de grond komen. Overigens is er bij de eierpakstations wel het vertrouwen dat de omslag spoedig kan plaatsvinden.

Eiproductenindustrie bestelt bescheiden

De vraag vanuit de eiproductenindustrie is ook niet dusdanig groot dat dit de eierprijzen een positieve impuls kan geven. De bestellingen van de eierverwerkers zijn bescheiden voor de tijd van het jaar.

Eierconsumptie valt tegen

De eierpakstations melden dat de eierconsumptie tegenvalt. Normaal gesproken zou bij economische teruggang de vraag naar eieren als alternatief voor het duurdere vlees en vis moeten toenemen, maar dit gebeurt dus (nog) niet. Wellicht dat de consument minder vaak de supermarkt bezoekt en daardoor minder vaak langs het eierschap loopt. Waarschijnlijk treedt komende week een verbetering hierin op als de consument zijn salaris weer overgemaakt krijgt. Vooral in Duitsland is het effect hiervan op het winkelbezoek groot.

Derde landen in beeld door lage eierprijzen

Door de lage eierprijzen zijn de landen buiten Europa nog steeds in beeld. Vooral het Verre Oosten en Afrikaanse landen vragen eieren. Doordat India weer mag leveren aan het Midden Oosten is de Europese afzet naar dit gebied teruggevallen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lekker

  Geen idee waar men nog op wacht , maar de tijd loopt weg. Volgende week is het alweer week 48 en hebben we dus nog maar 3 weken voordat we in de kerstweken terecht gaan komen. Deze weken zijn normalieter niet goed voor de prijsontwikkeling omdat men maar een paar werkdagen heeft en zodoende dus een overschot aan eieren.

 • no-profile-image

  kippetje

  zo te zien gaan de prijzen voor de scharrel dus weer onderuit of ten hoogste stabiliseren ze. Ik verwacht dat er geen scharrelboeren meer zijn die nog nieuwe kippen opzetten want als de prijzen nu niet omhoog kunnen wat moet het dan worden na pasen. Aleen kippen houden om de pakstations aan het werk te houden zonder dat je er iets aan kunt verdienen zie ik in ieder geval niet zitten en mijn rabo ziet dat ook niet zitten.

 • no-profile-image

  kaatje

  Het is toch te gek voor woorden dat wij niets mogen en kunnen verdienen, terwijl onze toeleverranciers allemaal hun winstmarche berekenen. Ook de pakstaions doen dat. Alleen wij boeren vergeten dat. Hoe heeft het toch zo ver kunnen komen dat wij de producent zijn en meteen de diegene die niets overhoud.
  Iedereen rekent en zet er dan zijn marge op, behalve wij kunnen dat niet !
  Hoe heeft dit ooit zover kunnen en mogen komen!

 • no-profile-image

  Piet

  Als wij als pluimveehouders niet samenwerken dan zijn we aan ons lot overgeleverd. Blijkbaar zijn we niet in staat om een vuist te maken richting onze afnemers (Pakstation of Eiproduktenindustry). Als klap op de vuurpijl horen we dat men ook de de NOP toeslagen weer vergroot (kooieieren) naar NOP -/- 0,30. Dus weer minder marge ?? Het wordt tijd om een vuist te gaan maken , anders valt er over een paar jaar geen vuist meer te maken omdat we er dan niet meer zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.