Pluimveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Week 47: VK-probleem kuikenmarkt

Het beeld op de markt van kuikenvlees wordt volledig beheerst door de slechte situatie rond kuikenfilet. Dit speelt al wekenlang en ook op dit moment blijft de afzet van filet het grootste probleem.

Kuikenmarkt kampt met VK-probleem

Een flink deel van de export van kuikenvlees wordt in het Verenigd Koninkrijk afgezet en daar spelen enkele grote problemen die mede oorzaak zijn van het huidige marktbeeld. Het VK-probleem wordt verklaard door de navolgende oorzaken:
1. Promotie Engels vleeskuiken middels 'Buy British'
2. Promotie van Engelse 'buitenkip'
3. Huidige koers van Brits pond t.o.v. euro
4. Consumptie van goedkope verwerkte producten
5. Te hoge marges bij Britse supermarkten
6. Naijleffect van Jamie Oliver-escapades
7. Effecten kredietcrisis: potentiële afnemers/klanten komen moeizamer aan contanten.

Kredietcrisis beïnvloedt afzet Verre Oosten

Overigens zullen de effecten van de kredietcrisis uiteraard niet alleen in het Verenigd Koninkrijk spelen, maar kan zich ook bij afnemers in andere landen voordoen. Voor het merendeel vallen de effecten hiervan op zich nog wel mee, maar feit is wel, dat vele verschillende factoren gezamenlijk een grote invloed op het marktbeeld kunnen hebben.
De afzet op bijvoorbeeld het Verre Oosten wordt op dit moment wel degelijk beïnvloed door de lopende kredietcrisis. De prijzen van de kuikendelen zijn volgens ingewijden dramatisch laag en voor veel Europese leveranciers totaal niet interessant voor leveranties aan deze regio.

Ruim kuikenaanbod

Een ander punt is nog dat het huidige aanbod van kuikenvlees zeker niet te krap is. Op dit moment zijn de groeiomstandigheden bij de vleeskuikens ook redelijk ideaal, want de dieren nemen snel in gewicht toe. Dit trekt een behoorlijk wissel op het aanbod van vleeskuikens, want dit was al redelijk groot van omvang, maar wordt door de aflevering van steeds zwaardere vleeskuikens nog ruimer.

Vooral zwaardere kuikens leveren minder op

De levendprijzen van de kuikens laten de laatste tijd al zien dat vooral de zwaardere soorten steeds minder opbrengen en dat is voor de vleeskuikenhouders een steeds groter probleem aan het worden.

Botproducten: goede vraag, iets druk op de prijs

Er zijn ook gelukkig nog wel positieve zaken te melden, zoals een redelijk tot goede afzet van de botproducten. De vraag is nog steeds goed, waarbij echter ook bij enkele van deze kuikendelen de prijzen wat onder druk staan. De prijzen van kuikenbouten bereikten recentelijk een niet eerder gerealiseerd peil van € 1,40/kg. Dit behoort inmiddels wel tot het verleden, want deze week lijken deze prijzen toch wel zo’n €0,06 à €0,08/kg te dalen. De prijzen van de hele kuikenpoten zijn volgens enkele ingewijden wat prijshoudender dan kuikenbouten.

Goede kuikenconsumptie

De consumptie van kuikenvlees in Nederland en toch ook wel in landen zoals Duitsland is echter zeker niet slecht en daar wringt de schoen dus niet. Ook op de wat langere termijn rekenen ingewijden erop dat kip, zeker in een wat minder economische periode, ook best kan profiteren van het feit dat consumenten wat kritischer worden en de hand wat op de knip houden. Kip is toch een vrij goedkoop en gezond stukje vlees en een goed alternatief voor de wat duurdere andere vleessoorten en vis dat over het algemeen toch ook behoorlijk aan de prijs is.
In de periode januari t/m september 2008, zo blijkt uit het GfK-marktonderzoek, werd 2% meer kip aangekocht en daar is 4% meer euro’s aan uitgegeven, dit vergeleken met dezelfde periode van 2007. In oktober 2008 is de kipconsumptie wel iets gedaald, maar deze lag toch altijd nog boven het peil van oktober 2007.

Zorgelijke situatie op de kuikenmarkt

De conclusie mag getrokken worden dat de marktsituatie zorgelijk oogt en dat geldt voor zowel vleeskuikenhouders als de pluimveeslachters. De vleeskuikenhouders kampen met hoge kosten en steeds lagere opbrengsten en de pluimveeslachters leveren de verdiensten bij de botproducten weer in voor de extreem lage kuikenfiletprijzen.
Al met al, een beeld dat zeker niet al te positief oogt en te hopen valt, dat het normale seizoenpatroon aan de verwachtingen voldoet en dat daardoor in ieder geval de consumptie richting einde van het jaar verder aantrekt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vleeskuikenhouder

  Minder kuikens opzetten zou voor de vleeskuikenhouders het beste zijn. De kenners (slachters) verwachten dat het beter wordt. Ja ja, zij zijn doodsbang dat wij minder kuikens gaan opzetten, of gewoon een weekje gaan skien. Dan moeten ze weer meer betalen voor hun inkoop.
  Collega's, ga een weekje op vakantie, Gran Canaria is geweldig rond deze tijd.

 • no-profile-image

  slachtkuikenmester

  Kan niet, moet rente en aflossing betalen.
  Wil alleen meedoen als iedereen meedoet, dus NOP of NVP regel dat. Anders belt mijn planner van het slachthuis een vleeskuikenhouder die in de winter leegstaat. Dat zijn slachthaken bezet blijven zoveel hij dat wil staat vast.

 • no-profile-image

  red

  De kerst naderd en ook de tijd van de bonussen van de managers en de aandeelhouders willen ook resultaat.
  Daardoor is de opbrengstprijs zo laag.
  Mooie verhalen over slechte markt etc.
  zijn ten dele waar maar als wij een slechte ronde draaien betaald de slager ook niet bij. Waarom moeten wij dan btalen voor hun falen.

 • no-profile-image

  Lies

  Ja de slachterij merkt op dat AH nog geen 5 € per kg filet noteerd.
  Maar dat is maar een week.
  Nu is super de Boer en Plus die 4,99 €
  noteren.Daar na is het gewoon weer 7,49 € Hoe hoog zijn toch die marge

 • no-profile-image

  Jaap

  Waarom niet een jaar leeg laten liggen? Rechten verpachten en de stal verhuren... Weet je nu al hoeveel omzet je hebt en als t even kan op de eerste dag de huur laten betalen voor de rest van het jaar! Op voeders.nl staat iemand die een stal zoekt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.