Pluimveehouderij

Achtergrond 243 x bekeken

Nederlandse legsector produceert weer meer consumptie-eieren

De productie van consumptie-eieren valt dit jaar waarschijnlijk weer hoger uit dan in 2007.

Uit cijfers van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) blijkt dat de productie dit jaar uit komt uit 9,5 miljard eieren, 0,1 miljard hoger dan vorig jaar.
Het PPE baseert de verwachting op opzetgegevens over de eerste helft van dit jaar. Omdat het aantal leghennen sinds mei toeneemt zou in het aanbod in de laatste zes maanden met twee procent moeten stijgen. Hiermee wordt de trend van eerdere jaren voortgezet. In de afgelopen jaren nam de productie steeds met ongeveer 0,1 miljard eieren toe en steeg zo weer langzaam richting de tien miljard die in 2000 werd geproduceerd.
Ook de verdeling van het aantal eieren naar houderijsysteem volgt de eerder ingeslagen weg. De scharrelhouderij wint aan terrein, ten koste van zowel kooihuisvesting als vrije uitloopsystemen. Er worden dit jaar nog wel meer kooieieren dan scharreleieren geproduceerd, respectievelijk 4,4 miljard en 3,8 miljard.
In tegenstelling tot de Nederlandse productie, daalt de productie op Europees niveau. In de Europese Unie worden dit jaar waarschijnlijk 0,6 miljard eieren minder geproduceerd, een beweging die ook in 2009 aan zal houden. Voor 2009 voorspelt het PPE een stabiele Nederlandse productie, terwijl de Duitse productie daalt en die van Frankrijk juist stijgt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.