Pluimveehouderij

Achtergrond 235 x bekeken

NCD-uitbraak op Zweeds pluimveebedrijf

De Swedish Board of Agriculture (het Zweedse landbouwdepartement) heeft op 2 november 2008 bij de Europese Commissie de bevestiging gemeld van een NCD-uitbraak op een pluimveebedrijf in Trelleborg.

De NCD-uitbraak is aangetroffen op een legbedrijf met één stal waarin 16.000 leghennen werden gehouden. De leghennen zijn op 3 november 2008 gedood en naar de destructor afgevoerd, zo meldt Jordbruks Verket, het Zweedse landbouwdepartement.

VWA onderzoekt recente contacten

Op verzoek van het ministerie van LNV voert de VWA een onderzoek uit naar recente contacten van de Nederlandse pluimveesector met Zweden. Omdat in ons land een entverplichting tegen NCD geldt en continu wordt gecontroleerd of alle koppels voldoende weerstand hebben tegen NCD is de kans op een NCD-uitbraak beperkt. Dat wil echter niet zeggen dat een uitbraak niet kan plaatsvinden. Het is daarom van belang dat iedere pluimveehouder zich nauwgezet houdt aan de vaccinatieregels.

• Download de PPE-verordening over entverplichting NCD

Sinds 31 oktober ingesloten

Sinds drie weken werden bij het koppel leghennen in Trelleborg schommelingen in de eierproductie, een verhoogde uitval en een verminderde voeropname waargenomen. Op 31 oktober 2008 heeft een overheidsdierenarts een bezoek aan het Zweedse leghennenbedrijf gebracht en monsters genomen. Het leghennenbedrijf is vanaf dat moment ingesloten. Op zondag 1 november is uit een PCR-test gebleken dat het om een paromyxovirus type 1 ging en op 2 november is de diagnose Newcastle Disease (NCD) vastgesteld.

8 bedrijven in 10 km-gebied

Rond het NCD-besmette leghennenbedrijf in Trelleborg zijn een beschermingsgebied en een toezichtsgebied ingesteld met een straal van achtereenvolgens 3 en 10 km. In het 10 km-gebied liggen acht pluimveebedrijven. De gebieden liggen in de gemeenten Trelleborg, Vellinge en Svedala, in het uiterste zuiden van Zweden. In deze gebieden gelden de maatregelen zoals die zijn vastgelegd in de EU-richtlijn 92/66/EEG.

Foto

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.