Pluimveehouderij

Achtergrond

Groningse koeien op weg naar de warme stal

De winter is in aantocht en daarom haalt melkveehouder Tillema een aantal koeien alvast voor de mist naar binnen.

Wat voor de Groninger ook meespeelde, is dat de koeien op een perceel wat verder van de boerderij liepen. Tillema haalt later deze week nog een koppeltje op. De middagtemperatuur ligt deze week volgens het KNMI ’s middags tussen de 10 en 14 graden celcius. Foto Jan Bouwman

In het Gelderse Uddel rooien en potten medewerkers van handelskwekerij De Buurte ruim 100.000 kerstbomen. De bomen zijn bedoeld voor de Nederlandse markt. Het versieren van naaldbomen is een voor-Christelijke traditie. Vorig jaar gingen volgens het Productschap Tuinbouw 2,5 miljoen bomen over de toonbank. Foto ANP

Een medewerker van Mansholt’s Veredelingsbedrijf in Vierhuizen ploegt een perceel van 11 hectare, waarop afgelopen jaar wintertarwe stond. "Het stro is gehakseld en door het ploegen is het land straks klaar voor de pootaardappelteelt van volgend jaar", legt directeur Rijpko Mansholt uit. Het bedrijf heeft 215 hectare te ploegen. "Het loopt niet zo makkelijk. De grond heeft veel water gehad en het droogt slecht in deze tijd van het jaar. Je moet er goed aandacht aan besteden, want nu prutsen en smeren leidt tot een slechte start." Foto Jan Bouwman

De savooiekool van de Bemmelse groenteteler Twan Houterman wordt voor het eerst machinaal geoogst. Voor zover de groenteteler weet is hij de eerste in Nederland die de kool machinaal van het land haalt. "Toen ik bij andere telers naar ervaring met machinaal oogsten ging vragen, bleek niemand dit ooit gedaan te hebben", zegt Houterman. De kool gaat na het oogsten direct na de fabriek waar ze het verwerken tot concentraat, poeder. "De prijs hangt af van de kilo’s, daar kan ik dus niks over zeggen. De kilo’s vallen wel een beetje tegen." Foto VidiPhoto

Bezoekers bekijken de nieuwe pluimveestal van Frits en Tiny Rooijakkers in het Brabantse Helenaveen. De pluimveehouders breiden hun bedrijf uit met 9.000 vleeskuikenouderdieren. Het bedrijf groeit daarmee tot een kleine 30.000 dieren. Rooijakkers koos voor een gangbare opzet van de inrichting, maar week op bepaalde punten af van de bestaande stallen. Zo wordt in de nieuwe stal gewerkt met lengteventilatie en voerpannen. Vandaag hielden de ondernemers open dag. Foto Gé Hirdes

Chauffeur Binne Roffel staat te wachten tot de zes hectare aardappelen van Johan Vlierman, uit Dieperveen, ingeladen zijn. In totaal heeft Vlierman 16 hectare zetmeel aardappelen. De helft daarvan is nu gerooid. De aardappelen gaan voor verwerking naar Avebe in Neijeveen. De prijs van de aardappelen staat vast in het contract dat Vlierman heeft met Avebe. Toch hoopt de akkerbouwer op nog iets meer. "Dat ligt een beetje aan de marktprijs van zetmeel", zegt Vlierman. Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.