Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Ook KAT-registratie broederij en opfokbedrijf

Legbroederijen en opfoklegbedrijven moeten zich bij KAT laten registreren. Dit heeft het KAT-bestuur in zijn meest recente zitting op 1 oktober 2008 besloten.

Volgens KAT moet dit in het kader van de Salmonellaverordening. De registratie gaat in vanaf 1 januari 2009.

KAT-leghennenbedrijven mogen vanaf 2009 alleen nog kuikens en jonge hennen betrekken van geregistreerde en daarmee overeenkomende KAT-toegelaten broederijen en opfokbedrijven.

De KAT-controleurs krijgen instructie dat bij audits bij legbedrijven te controleren. In eerste instantie gaat het erom vast te leggen van welke bedrijven de kuikens en jonge hennen afkomstig zijn die aan de KAT-leghennenbedrijven worden geleverd.

Naast een verificatie van het hygiënemanagement moet bij het afleveren van kuikens of jonge hennen op het legbedrijf een schriftelijke dierenartsverklaring worden overgelegd dat de dieren Salmonellavrij.

Vereniging en controle-instantie KAT

KAT, wat staat voor Verein für kontrollierte alternative Tierhaltungsformen, is een Duitse vereniging en controle-instantie voor eieren uit alternatieve houderijsystemen. Veel Duitse retailers willen uitsluitend eieren verkopen die voldoen aan de KAT-eisen.

Het bestuur van KAT bestaat uit 13 leden uit de eierhandel (onder wie twee uit Nederland), de levensmiddelenhandel, de diervoederindustrie en de dierenbescherming.

KAT garandeert dat alle ondernemingen die met het produceren en verkopen van eieren te maken hebben bij KAT georganiseerd zijn en het KAT-keurmerk mogen gebruiken. Voor de eindverbruiker betekent dit zekerheid over de herkomst van de door KAT gecontroleerde eieren.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    pluimveehouder

    De kippen die wij afleveren worden al gecontroleerd op salmonella ,dus is het overbodig om zich aan te sluiten bij deze arrogante Duitse instantie, ben bang dat er straks op de opfokbedrijven nog een EXTRA controle aankomt inderdaad een K.A.T. controle op de opfokbedrijven

Of registreer je om te kunnen reageren.