Pluimveehouderij

Achtergrond 413 x bekeken

Oogst Jonagoreds afsluiting van het appelplukseizoen

De laatste Jonagored van het Zuid-Limburgse fruitbedrijf Prompers worden door Alfonds Prompers junior binnengehaald.

Bij Prompers uit Mheer hebben ze diverse appelsoorten zoals Goudreinetten en Elstars. De Jonagored, een kleurmutant van de Jonagold, is de laatste appelsoort van het seizoen. De kwaliteit van de appels is erg goed, vertelt Prompers. Na de pluk van de Jonagored volgt alleen nog maar een late napluk. De prijs van de appels is afhankelijk van wat er op de veiling geboden wordt. Daar kan Prompers dan ook nog niks over zeggen. Foto Twan Wiermans

De Russische premier Poetin bekijkt een kuikentje op de landbouwbeurs in het expositiecentrum in Moskou. De show Agroprodmash wordt deze week gehouden en duurt tot en met vrijdag. De beurs biedt een inzicht in alle schakels van de landbouwketen van primaire productie tot en met het eindproduct. De beurs valt sinds 2006 onder de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur van Moskou. Foto ANP

Een loonwerker is bezig met het inzaaien van wintergerst in de grond van fruitteler Wim Notermans uit het Limburgse Noorbeek. De gerst moet de 1,5 hectare grond geschikt maken voor aardbeien. In juni gaat de wintergerst eruit en worden er weer aardbeien geplant. Het graan gaat vervolgens naar de fabriek. Winst denkt Notermans niet te maken met de gerst. Hij is tevreden als de kosten voor het zaaien en oogsten eruit te halen zijn. De afgelopen twee jaar plantte de fruitteler tarwe. Voor de afwisseling koos hij nu voor gerst. Foto Twan Wiermans

Te natte grond maakte het onmogelijk om in het noordwesten van Friesland de suikerbieten te rooien. Daarom week Gerrit de Vries eerst uit naar de Friese plaats Anjum. De 400 ton bieten van Klaas van Dijk werden zaterdag opgehaald. Dit ging allemaal in goed overleg, want normaal gesproken zijn de bieten van Van Dijk pas in januari aan de beurt. "Ze vroegen aan mij of ik al kon rooien en dat ging. Ondanks het vroege rooien is het suikergehalte (17,7) hartstikke goed. We krijgen daarnaast een vaste prijs. Het grote verschil met vorig jaar is dat we geen surplusbieten hebben. Alles wordt volledig uitbetaald", zegt Van Dijk die nu gaat beginnen met de uienoogst. Foto Roelof Stroetinga

Loonbedrijf Becker hakselt een perceel van 7 hectare mais van veehouder Wim Vedder in Gasselternijveenschemond in de provincie Drenthe. "Het oogsten van de mais ging redelijk", vertelt Vedder. "De natte grond zorgde hier en daar slechts voor kleine problemen." Hij schatte het drogestofgehalte voor het oogsten op zo’n 35 procent, maar weet niet of deze schatting uitkomt. "In de kuil zag de mais er nog best groen uit." Vedder testte dit jaar het maisrais LG32-27 van Limagrain Advanta. Naar verwachting komt het ras volgend jaar op de markt. De melkveehouder uit Gasselternijveenschemond is tot nu toe tevreden over de resultaten. Foto Harry Tielman

Een Chinese verkoopster haalt producten uit de schappen. Het betreft melkproducten die mogelijk zijn besmet met melamine. In september bleek dat ongeveer 53.000 Chinese baby’s ziek zijn geworden of nierstenen hebben gekregen door het consumeren van besmet melkpoeder. Staatsmedia melden dat de regering nu supermarkten verplicht alle zuivelproducten die zijn vervaardigd vóór 14 september, moeten worden teruggetrokken. Sinds die datum wordt voortdurend getest. Foto ANP

Nu mag het nog, volgend jaar niet meer. Loonbedrijf Karelse is bezig met het uitrijden van de laatste lading drijfmest op een perceel van 12 hectare. Het betreft veertie vrachten digestaat uit diverse biogasinstallaties, geleverd door de Nijkerkerveense handel- en transportonderneming Mostert & Van de Weg. Volgens bedrijfsleider Johan Mostert was het de laatste dagen buitengewoon druk, "een storm". "De meeste boeren willen toch graag hun quotum opgevuld zien. De deadline schoof keer op keer verder op door het regenachtige weer." Uiteindelijk moest verreweg het meeste werk in het staartje van het seizoen verricht worden, aldus Mostert.
Dit jaar mag nog tot half oktober mest worden uitgereden op bouwland op klei. Volgend jaar is de mestuitrijperiode op deze grond een maand korter. Boeren, transporteurs en loonbedrijven vrezen een tekort aan opslagcapaciteit. Wanneer uitrijden van 15 september tot 1 februari verboden is, willen boeren de mestsilo’s dichter bij het land hebben. Met name in het Zuiden en in de polders levert dit mogelijk problemen op. Foto Axipress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.