Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Dierenbescherming vraagt verbod op duivenrace

De Dutch Open voor duiven die op Werelddierendag werd gehouden, kostte ongeveer 1600 jonge duiven het leven, driekwart van het totale aantal duiven dat meedeed.

Bepaald niet diervriendelijk, vindt de Dierenbescherming die verantwoordelijk minister Gerda Verburg (Landbouw) daarom vandaag om een verbod vraagt op eenhoksraces.

Bij dit soort wedstrijden belanden duizenden duiven van enkele weken oud in een hok. Ze worden getraind om ongeveer 400 kilometer te vliegen. Volgens de Dierenbescherming bezwijkt gemiddeld 60 procent van de verzamelde dieren al voordat ze kunnen uitvliegen.

Onderweg vallen de duiven die niet zelf naar voedsel hebben leren zoeken bovendien ten prooi aan haviken of ze verdwalen en verhongeren. De eenhoksrace is overgewaaid uit landen als China, Amerika en Duitsland en werd in 1994 voor het eerst in Nederland gehouden.

Volgens de dierenbescherming is alleen al het bijeenbrengen van zoveel vogels voor een race risicovol, vanwege het gevaar op ziektes. Ook is het in zo'n grote groep niet te zien of alle dieren wel in staat zijn zo'n afstand af te leggen.

De Voedsel- en WarenAutoriteit (VWA) stelde in mei nog een ophokplicht in, omdat in het verzamelhok in Nederhorst den Berg twee besmettelijk virussen woedden. Naar schatting zeven- tot negenhonderd van de 2100 aanwezige duiven stierven aan pseudo-vogelpest en circo, stelt de Dierenbescherming. "Toen de overlevende duiven na elf weken naar buiten mochten, bezweek tijdens trainingen vrijwel eenzelfde hoeveelheid.'' Uiteindelijk haalden maar 510 duiven de start van de race.

Duivenhouders stellen dat 12 procent uitval onder de dieren normaal is. In 2007 keerden tweehonderd van de negenhonderd uitgevlogen duiven niet terug. In 2004 viel volgens gegevens van de Dierenbescherming 56 procent voor de race uit. Wegens de dreigende vogelgriep werd het evenement in 2006 niet gehouden.

Het zit de dierenbeschermers verder dwars dat er flinke (geld)prijzen zijn te winnen met de races. "Tegenover dit slagveld onder de jonge duiven staat een ordinair prijzencircus. Uit een omzet van 262.500 euro die de wedstrijdorganisatie dit jaar opstreek, is 100.000 euro besteed aan prijzengeld'', rekent de organisatie voor. Ook 63 scholen 'adopteerden' een duif en maakten zo kans op 2500 euro; veel meer scholen werden benaderd.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Lucie

    Prima idee, al die gokwedstrijden met dieren afschaffen! Dat mensen zich kapot willen lopen, fietsen, schaatsen enzovoort kunnen ze zelf beslissen. Dieren hebben die keuze niet.

  • no-profile-image

    Harm

    Prima, ook paardrijden, draverijen, hondenraces etc verbieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.