Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Wakker Dier vreest draaikonterij over legbatterij

Wakker Dier vraagt Kamerleden na ruim dertig jaar discussie over de legbatterij nu eindelijk een echte stap te zetten.

De organisatie hoopt dat de Kamerleden de rug recht houden en achter hun diervriendelijke ambities blijven staan. Wakker Dier loopt met die oproep vooruit op het debat over de nota dierenwelzijn waar de Tweede Kamer zich op 28 januari over buigt.

Bij de presentatie van haar nota gaf minister Gerda Verburg (Landbouw) al aan dat het kabinet de 'verrijkte kooi' voor pluimvee niet gaat verbieden vanwege de grote economische gevolgen. Een Kamermeerderheid had daar eerder wel om gevraagd.

Woordvoerder Sjoerd van der Wouw (Wakker Dier) onderstreepte de wensen door vandaag een petitie aan te bieden. Hij presenteerde ook een ludiek politiek draaikonten-animatiespel op de internetpagina van Wakker Dier.

"Nederland is het pluimveedichtste land ter wereld. Wij zijn geen volger maar trendsetter. Daarin past een toekomstgerichte stap richting een legbatterij-vrije pluimveesector'', vindt Van der Wouw. "Voormalig minister Laurens Jan Brinkhorst constateerde eerder al dat na dertig jaar onderhandelen de extra ruimte van leghennen met een halve pagina A4 is toegenomen.''

De SP schaart zich achter deze wensen van Wakker Dier en erkent dat het debat over de verrijkte kooi een kwestie wordt van kleur bekennen. "Het wordt een interessante strijd. De PvdA moet voet bij stuk houden om een meerderheid te behouden voor een verbod op de verrijkte kooi. En ook de minister is aan zet.'' Het CDA was en blijft tegen een verbod. "Het is geen goed idee. Dit soort zaken moet je in Europees verband regelen.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    uit duits onderzoek is gebleken dat eieren uit legbatterijen schoner zijn en minder salmonella bevatten dan andere eieren.hoe zwaar weegt het volkgezondheidsaspect in deze kwestie ? of regeert hier weer de emotie ?

  • no-profile-image

    prof.dr. de Wit

    Laat ze eerst maar eens uitzoeken waarom het sterfte percentage minimaal 2 tot 5 keer hoger ligt bij de scharrelkippen en bij de biologische kippen zelfs tot 10 keer zo hoog dan bij de kippen die in kooien worden gehouden!! En waarom de medicijn kosten bij die vrije kippen ook ongeveer in dezelfde verhouding hoger ligt dan bij de kippen die in kooien leven. (Wij mensen leven toch ook in schone huizen en niet in de poep van de buren)

Of registreer je om te kunnen reageren.