Pluimveehouderij

Achtergrond 243 x bekeken

Vogelpest in Oekraïne; chaos in India

In Oekraïne is het vogelpestvirus H5N1 vastgesteld op een groot pluimveebedrijf op de Krim.

Volgens de autoriteiten zijn 200 kippen bezweken aan het virus. De circa 25.000 dieren op het bedrijf worden geruimd. De laatste uitbraak van H5N1 in Oekraïne dateert van juni 2006.

In India loopt de vogelpestsituatie uit de hand. De autoriteiten krijgen de uitbraak in West-Bengalen niet onder controle. Boeren verzetten zich tegen ruimingen, de verkoop van kip op markten gaat ondanks een verbod gewoon door en in sommige gevallen zijn ruimingsploegen aangevallen. Het aantal besmettingen loopt snel op, waardoor deze derde Indiase H5N1-uitbraak volgens de wereldgezondheidsorganisatie de grootste en gevaarlijkste is.

Ook in andere landen zorgt vogelpest voor toenemende zorg. In Iran is sprake van een nieuwe golf uitbraken. In Indonesië heeft de ziekte zijn 97e slachtoffer geëist. Een 8-jarige jongen uit Tangerang op Java bezweek zaterdag aan het virus.

Of registreer je om te kunnen reageren.