Pluimveehouderij

Achtergrond

Serre-uitloop genomineerd

Serre-uitloop Broekhuizen genomineerd voor Bokaal.

De serre-uitloop van pluimveehouder Gerard en Gerda Broekhuizen uit Kootwijkerbroek is een van de zes genomineerde projecten voor de ’Buiten Gebeurt Het Bokaal 2008’. De Reconstructiecommissie Gelderse Vallei/Utrecht-Oost heeft op vrijdag 18 januari 2008 de nominatie uitgereikt aan het ondernemersechtpaar.

Het probleem

Gerard en Gerda Broekhuizen zijn door de dreiging van een uitbraak van het besmettelijke AI-virus net als andere pluimveehouders genoodzaakt gedurende de vogeltrek hun kippen op te hokken. Dit plaatst pluimveehouders met een vrije uitloop voor hun kippen voor problemen, want het ophokken van de dieren is minder welzijnsvriendelijk.

Oplossing gevonden

Het pluimveehoudersechtpaar heeft hiervoor een praktische en inventieve oplossing gevonden. Met hun serre-uitloop dragen zij op een eenvoudige wijze bij aan het verminderen van de veterinaire risico’s met behoud van de natuurlijke leefomgeving van hun kippen. Ook hebben zij oog voor het belang van het betrekken van burgers bij de pluimveehouderij. Zij zetten de vensters van hun bedrijf open zodat de samenleving kan zien dat zij op een verantwoorde manier ondernemer zijn.

Eieren onder label Freedom Food

De eieren kunnen worden afgezet onder het kwaliteitslabel Freedom Food, omdat het pluimveebedrijf van de familie Broekhuizen inmiddels gecertificeerd is door het toonaangevende Britse instituut RSPCA. Hiermee kunnen Gerard en Gerda Broekhuizen extra opbrengsten verwerven en tonen zij dat bedreigende ontwikkelingen ook in kansen omgezet kunnen worden, aldus de Reconstructiecommissie.

Uitreiking Bokaal 27 maart

De ’Buiten Gebeurt Het Bokaal’ wordt op 27 maart 2008 uitgereikt aan een van de genomineerde projecten tijdens een festival in Voorthuizen, dat de provincies Utrecht en Gelderland en de Reconstructiecommissie organiseren. De zes genomineerde projecten, waaronder de serre-uitloop, maken volgens de Reconstructiecommissie op een bijzondere wijze duidelijk dat op het platteland van de Vallei en Eemland een grote opknapbeurt gaande is die het platteland nog mooier en aantrekkelijker maakt.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.