Pluimveehouderij

Achtergrond 1150 x bekeken 2 reacties

'Sapverkoop meer dan verdubbeld na introductie appeltap'

Marijke van Woudenberg laat klanten het troebele appelsap uit de kartonnen tapverpakking proeven.

De klanten zijn er gek op, stelt haar man Jan. "De omzet is meer dan verdubbeld, sinds we in oktober begonnen met deze verwerking." De maatschap verkocht altijd al sap, maar dat werd buiten de deur geperst en de garantie dat het eigen sap was, bestond niet. Nu komt een mobiele pers aan huis. De pulp gaat naar de koeien van de buurman. "Ze zijn er gek op. Als ik met een aanhanger kom aanrijden, staan ze gelijk op. Ze reageren net als mensen die appeltaart ruiken." De sap wordt per 5 liter verkocht voor 7 euro. De maatschap verkoopt het fruit van 20 hectare aan huis en in een winkel in Groningen. Van Woudenberg verwacht binnenkort een nieuwe partij appels te laten persen. Foto Jan Bouwman

Constructiebedrijf Christiaens Agro Systems uit Neer speelt in op de behoefte aan arbeidsverlichting bij de verwerking van zowel prei als asperges. Voor beide vollegrondsgroentegewassen zijn op door het Limburgse bedrijf georganiseerde open dagen de nieuwste machines te zien. De was- en sorteerlijn bij asperges is uitgerust met een camera. Die neemt alle afwijkingen waar en stuurt de groente bewust in één van de vijftien uitgangen. "Hij meet de dikte en ziet in hoeverre de asperge een open koop heeft", legt Peeters uit. "Dit apparaat kan 36.000 stuks per uur te sorteren." Foto Clement Mol

Akkerbouwer Koos Naaijer uit het Groningse Scheemda laadt stro op een vrachtwagen. Hij heeft het verkocht aan een handelaar. "Het gaat naar een afnemer in Friesland. Ik verbouw 75 hectare graan. Ik verkoop alleen stro van de eigen graanteelt", aldus Naaijer. "Ik ploeg het stro niet onder. Dat is niet nodig op de zware grond hier in het Oldambt. We verbouwen in deze streek vaak graan op graan. Ik verkoop het stro liever. Dit jaar hebben we ruim 4 ton stro van een hectare gehaald. Normaal is dat 5 tot 6 ton. Vorig jaar kwam er 5,5 ton stro van een hectare. Maar de stroprijs is dit jaar wel goed. Die ligt ongeveer 80 procent hoger dan vorig jaar. Daar ben ik tevreden over." Foto Koos van der Spek

Een koe kijkt toe als een medewerker van bouwbedrijf Gelderbouw de betonvloer van de nieuwe ligboxenstal egaliseert. In de nieuwe stal is plaats voor negentig koeien. "We hebben drie jaar terug een nieuwe stal gebouwd voor negentig koeien en nu zetten we er nog zo’n stal tegenaan", vertelt Johan van de Kamp. Hij heeft het bedrijf in 2001 overgenomen. Mede daardoor was het niet mogelijk om in één keer een stal van 180 koeien te bouwen. Op het bedrijf is ook nog een oude stal, waar nu ook een deel van de 117 koeien staan. Foto Sjef Prins

De familie Klein is druk met de laatste voorbereidingen voor de open dag die morgen wordt gehouden op het biologische melkveebedrijf in het Noord-Hollandse Zuiderwoude. Sinds mei vorig jaar staan de 45 melkkoeien in een nieuwe stal. De maatschap heeft een melkquotum van 2,5 ton. In de nabije toekomst wil de familie uitbreiden naar 74 melkkoeien. Het jongvee staat in een potstal die met subsidie van samenwerkingsverband Nationaal Landschap Laag Holland is gebouwd. Het melkveebedrijf staat in een gebied dat rijk is aan weidevogels. De stalmest wordt over het grasland uitgereden wat voor een gezonde leefomgeving voor de weidevogels zorgt. Foto Wick Natzijl

Een mestdroogtunnel trekt bekijks op de open dag van Eltje Bos uit het Groningse Godlinze. Hij breidt zijn bedrijf uit met 25.000 scharrelkippen. De akkerbouwer, met 60 hectare aardappelen, suikerbieten en wintertarwe, had al een stal met 14.000 scharrelhennen. De nieuwe stal is een volièrestal, naar eigen inzicht aangepast met Jansen Poultry Equipment. "De onderste legnesten zijn onder de etage weggetrokken", vertelt Bos. "Het systeem is daarmee gebruiksvriendelijker." Eind van de maand komen de hennen. Foto Harry Tielman

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lieve Smets

  Beste,

  onlangs zijn wij met onze AGRA-beweging
  op bezoek geweest in een aardbeienbedrijf en in hun Landwinkel heb ik een 'appelsaptap' gekocht.
  Het appelsap is erg lekker en de kinderen zijn dol op het aftappen ervan.
  Het is een gezellige boel aan de keukentafel. Graag zou ik weten of er al zo'n appelsap in België wordt verkocht. Er is hier zeker een markt voor!
  Vriendelijke groeten
  Lieve (bedrijf: potplantenkwekerij)

 • no-profile-image

  m.schirrmann

  Gaarne zou ik willen weten waar ik het sap kan kopen. We komen ook nog wel eens richting Groningen.
  met vriendelijke groet.

Of registreer je om te kunnen reageren.