Pluimveehouderij

Achtergrond 855 x bekeken

Ruim zeshonderd bezoekers op eerste landbouwveiling 2008

Ino Meijer Veilingen & Taxaties hield vandaag de eerste landbouwveiling van het jaar.

Drie akkerbouwbedrijven in de regio Ens sloten hun deuren, nadat ze zijn uitgekocht. Bietenrooiers, trekkers, heftrucks en klein gereedschap kregen een nieuwe eigenaar. Op de 450 te veilen voorwerpen kwamen zeker 600 belangstellenden af. Veilingmeester Gilbert Bastiaanse: "Het ging als een speer. Er is vlot en veel geboden." Foto AxiPress

Janet Lubbers is bezig met het prijzen van bekers hangop. In 1985 nam ze met haar man Bert de boerderij IJsseloord over. De boerderij komt volgens het koppel al op 17e eeuwse kaarten voor. De melkveehouders stellen hoge eisen maar geven ook meer ruimte aan de circa 100 zwartbonte koeien en 70 stuks rundvee. In de zomermaanden grazen de beesten in de uiterwaarden langs de IJssel bij Arnhem en Velp. Een deel van de melk gaat naar Friesland Foods. Lubbers heeft ook nog een boerderijwinkel. Foto Jeannette Zinger

Twee medewerkers van Noorder Ei Farm sorteren eieren en zetten pallets klaar voor transport. Noorder Ei Farm, onderdeel van Zonne Ei Farm, is sinds maart vorig jaar in productie. Door brand lag het bedrijf een half jaar stil. In het nieuwe bedrijf zitten 187.000 legkippen in een klein-volièresysteem. De eieren worden verkocht aan een groothandel, die ze afzet op de Duitse markt. Dat het witte eieren zijn, is voor de Duitse consumenten geen probleem. Die hebben juist liever witte. Foto Koos van der Spek

De veehouders René de Groot en zijn schoonvader Pierre Weusten (foto) leveren deze week hun eerste afgemeste stier van het Italiaanse rundvleesras Chianina af. Zij zijn in 2004 begonnen met het fokken en mesten van de dieren. "Ik heb een huis in Toscane en kwam daar in contact met de Chianina-runderen. Deze dieren leveren fantastisch vlees", zegt René. Slager Ernest Lebouille in Valkenburg gaat het Chianina-rundvlees verkopen. Hij verkoopt ook al Wagyu-rundvlees en Livar-varkensvlees en werkt samen met diverse toprestaurants. De Groot denkt dat een Chianina-stier 2.000 euro oplevert. Hij wil zijn fokveestapel de komende jaren flink uitbreiden. Foto Twan Wiermans

De coöperatieve afzetorganisatie Zuid-Limburg in Margraten heeft een nieuwe inpaklijn voor fruit in gebruik genomen. Die geldt al onderdeel van de strategie om fruithandelaren nog beter van dienst te zijn. Het fruit is voor een deel afkomstig van telers en voor een deel uit de koelcellen van de veiling zelf. De appels worden aan het begin van de inpaklijn op schaaltjes gelegd en vervolgens met een doorzichtig folie voorzien. Tenslotte wordt het verpakte product in meermalig fust verpakt en op de markt gebracht. Foto Twan Wiermans

Medewerkers van tulpenkweker Johan Pauzenga plukken tulpen van het ras Debutant. Pauzenga broeit 2,5 miljoen tulpen. "De bloemenprijs is matig tot soms heel slecht. De handel lijkt goed, maar de kwaliteit blijft achter. Veel tulpen zijn lichter. Aan zwaardere tulpen is een tekort, dus brengen die wel geld op." Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.