Pluimveehouderij

Achtergrond 5 reacties

PvdA ziet niets in 'opgerekte' verrijkte kooi

De PvdA voelt niets voor de plannen van de coalitiegenoten CDA en ChristenUnie om legkippen te gaan houden in een kippenrenstal naar Duits voorbeeld.

PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens drong er vandaag tijdens een debat over dierenwelzijn bij minister Gerda Verburg (landbouw) op aan te kiezen voor een andere route. ”De ’kleingruppenhaltung’ is geen tussenstap, maar het oprekken van de verrijkte kooi. Dit moeten we niet willen”, aldus Waalkens.

In 2012 wordt de gewone legbatterij verboden in Europa. De PvdA steunde eerder een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) om de luxe versie hiervan, de verrijkte kooi te verbieden. Verburg gaf eerder aan ze die motie niet gaat uitvoeren vanwege de grote economische gevolgen ervan.

Het CDA zei de verrijkte kooi ook niet ideaal te vinden, maar vindt dat het Duitse systeem wel een stap verder in de goede richting. ”Zestig kippen in een volière is toch meer een kippenren.” Henk Jan ormel (CDA) wees er tevens op dat de kleingruppenhaltung in Duitsland de nieuwe minimumnorm wordt. Aangezien Duitsland een belangrijke afzetmarkt is voor Nederlandse eieren zouden Nederlandse bedrijven die stap volgens hem ook moeten maken.

Waalkens vreest echter dat bedrijven die nu alternatieven zoeken, onrecht wordt aangedaan als de kippenrenstal steun krijgt. ”Laten we stoppen met kooihuisvesting en nu kiezen voor de andere route. Ook om consumenten duidelijk te maken dat wij het op orde hebben.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Stop het geknooi met de al dan niet verrijkte kooi!

 • no-profile-image

  geen

  Ach Freek, wakkerdiertje heeft toch nooit iets te melden hier, laat hem maar. Ben erg benieuw of de Tweede Kamer ook met voorstellen komt om de consument meer te laten te betalen voor deze duurdere producten. Of moeten wij boeren weer de financiele conseqenties alleen ophoesten ?

 • no-profile-image

  M.Thieme

  Ik ben het met waalkens eens, maar kom dan ook met geld over de brug. Of willen ze dat je je hele leven hebt gewerkt, en met een diepe schuld je graf in gaat. Deze boeren hebben geen uitkering zoals wakker dier uit weidenstein. Hebben toch echt in hun huidige stal geinvesteerd. Is dat dan allemaal weg gegooid geld????

 • no-profile-image

  Ard

  "Oh Jaap wat doet u nou?"......."Oh niks, ik check ff uw scharrelmatje?...

 • no-profile-image

  Freek van Galen

  Hoe origineel, dat heb ik jou nu al 3 keer zien schrijven! verzin eens iets nieuws! Het gaat trouwens over kleingruppenhaltung en dat is iets anders.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.