Pluimveehouderij

Achtergrond 797 x bekeken

NAK-keurmeester vult fytosanitair biljet in

Aardappelteler Jan Hendrik Zijlma kijkt toe terwijl NAK-keurmeester Roel Veenstra het fytosanitair inspectiebiljet invult en van de benodigde handtekening en stempel voorziet.

De papieren horen bij een zending aardappelen van het ras Adora klasse A, 28/35, 35/50, 50/60. De partijen van samen 40 ton gaan naar Macedonië en Bosnië. De extra eisen die deze landen aan de partij stellen, worden dit jaar voor het eerst ook door de NAK-keurmeesters gecontroleerd. Voorheen deed de Plantenziektekundige Dienst dit. "Gelukkig voert de NAK nu ook deze keuring uit, want dat was vroeger dubbelop", vindt Zijlma. Het sorteren, en dus ook de controle, begon eind oktober en gaat door tot over twee weken. De koeling is bevoorraad tot De keurmeester komt in drukke tijdens als deze dagelijks en soms wel tweemaal daags bij de akkerbouwer over de vloer. Foto Jan Bouwman

Aat van de Velde (24, met hark) en Arno van de Schelde (23) uit het Zeeuwse Schuddebeurs poten over twee hectare tweedejaars plantuien. "Dit is genoeg", vindt Van de Velde. "We zijn nog jong, het is de eerste keer en je moet ergens beginnen." Van de Velde studeert en is werkzaam als hovenier. "Mijn maat werkt bij coöperatie CZAV. We doen dit erbij." Het planten ging prima. "Op het eerste lapje moesten we de machine even afstellen." De vrienden kozen voor uien, omdat het een vrij verhandelbaar product is. Foto Anton Dingemanse

Aan de rand van Sint Petersburg, het voormalige Leningrad, inspecteert presidentskandidaat Dimitri Medvedev een champignonkwekerij. Voor de huidige president Vladimir Poetin geldt vide-premier Medvedev als de gedroomde opvolger. Uit een opiniepeiling in december blijkt dat een overgrote meerderheid van de stemgerechtigde Russen deze mening deelt. Naast een champignonkwekerij bezocht hij ook een pluimveehouderij in Prinevskoye. Op 2 maart zijn de verkiezingen. Foto ANP

Op een spruitkoolperceel van vollegrondsgroenteteler André van der Spek in Moerkapelle slaat een loofklapper spruitkoolplanten in stukken geslagen. Het gaat volgens de teler om ongeveer twee hectare. "Het is het laatste stukje van ons spruitkoolveld", stelt Van der Spek. "De spruitkool groeit vlak langs de sloot en is door slakkenvraat dermate beschadigd dat het de moeite niet loont om de spruiten alsnog te oogsten. Tijdens het teeltseizoen hebben we door het langdurig natte weer de nodige problemen gehad om de slakken effectief te kunnen bestrijden." Na het hakselen van het spruitkoolgewas wordt het perceel onder geploegd. Daarbij ziet Van der Spek het versnipperde gewas als een het onderwerken van organische plantmateriaal. Het geploegde perceel wordt overigens niet opnieuw voor de spruitkool gebruikt, maar voor consumptie-aardappelen. Foto Koos van der Spek

Melkveehouder Theo Raben in het Achterhoekse Wehl laat bouwbedrijf Reusen uit Breedenbroek een nieuwe stal met 84 extra ligplaatsen bouwen. Hij heeft 95 melkkoeien die noodgedwongen in de oude stal met 58 ligplaatsen moesten blijven. Met de nieuwe stal komt het aantal ligplaatsen op 142 stuks. De koeien krijgen daardoor voldoende keus. Enkele koeien staan al in de nieuwe stal. "Ze zijn veel actiever dan in de oude stal", vertelt veehouder Raben. Voorlopig breidt de melkveehouder zijn koeienstapel niet uit. Foto Sjef Prins

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.