Pluimveehouderij

Achtergrond

Kamerleden bij Kleingruppen

LTO/NOP laat Kamerleden Kleingruppenhaltung zien.

Tweede-Kamerleden Henk Jan Ormel (CDA), Harm Evert Waalkens (PvdA) en Ernst Cramer (CU) hebben maandag 21 januari 2008 in Duitsland de Kleingruppenhaltung voor leghennen bekeken.

Ormel en Cramer positief, Waalkens sceptisch

Henk Jan Ormel en Ernst Cramer zien Kleingruppenhaltung voor leghennen wel zitten en hebben zich er na het bezoek positief over uitgelaten in hun weblogs (zie www.henkjanormel.nl en www.ernstcramer.nl).
Harm Evert Waalkens is, ook na het werkbezoek, sceptisch over deze alternatieve huisvestingsvorm. „Het blijft toch kooihuisvesting en daarmee geen echte systeeminnovatie, zoals ook minister Verburg voorstaat”, zo zei hij in Agrarisch Dagblad. De PvdA’er meent dat Kleingruppenhaltung een opmaat is voor de bouw van megastallen. Hij had liever systeeminnovatie gezien vanuit volièrehuisvesting en niet vanuit het kooisysteem.

Alternatief voor verrijkte kooi

Kleingruppenhaltung kan een alternatief zijn voor de verrijkte kooi. De Tweede Kamer wil de verrijkte kooi verbieden, zo heeft zij laten blijken door de motie Thieme met die strekking in december 2006 aan te nemen. Landbouwminister Gerda Verburg wil de motie Thieme niet uitvoeren. Overigens: Verburg vindt Kleingruppenhaltung beter dan de verrijkte kooi.

Op uitnodiging van NOP/LTO

De Kamerleden Henk Jan Ormel, Harm Evert Waalkens en Ernst Cramer (CU) bezochten de Kleingruppenhaltung op uitnodiging van NOP/LTO, die de Kamerleden wilde laten kennismaken met de ontwikkelingen op het gebied van huisvestingsconcepten en er zo voor te zorgen dat de Kamerleden weten waarover zij spreken. Namens de pluimveesector waren Jan Wolleswinkel (NOP-secretaris), Alex Spieker (NOP-secretaris), Jan Wijnen (voorzitter NOP-kring leghennenhouders) en Frits Mandersloot (manager dierlijke sectoren LTO Noord) bij het bezoek aanwezig.

Bekeken op Versuchsfarm Wesselkamp

De Kamerleden Henk Jan Ormel (CDA), Harm Evert Waalkens (PvdA) en Ernst Cramer (CU) bekeken de Kleingruppenhaltung, naast verrijkte kooien, op Versuchsfarm Wesselkamp in Ankum, onderdeel van Deutsche Frühstücksei. Deutsche Frühstücksei in Neuenkirchen is Europa’s grootste eierproducent met op diverse locaties in Duitsland zo’n 5 miljoen leghennen. Die hennen zijn voornamelijk gehuisvest in kooien, maar de onderneming heeft ook circa 800.000 Freilandhennen en 200.000 biologische leghennen. Daarnaast heeft Deutsche Frühstücksei legmoederdieren, opfokbedrijven, een eierbrekerij, pakstation en mengvoerbedrijf.

Onderzoek leidde tot Kleingruppenhaltung

Deutsche Frühstücksei startte in 2001 bij Versuchsfarm Wesselkamp onderzoek naar de verrijkte kooi, wat leidde tot de ontwikkeling van Kleingruppenhaltung, waarin hennen meer ruimte hebben dan ze volgens EU-normen in verrijkte kooien minimaal moeten hebben. Ook heeft het systeem zitstokken op verschillende hoogten, een donker legnest en scharrelvoorziening. Deutsche Frühstücksei gaat overschakelen van kooihuisvesting op Kleingruppenhaltung, waarvan het verschillende varianten en met verschillende groepsgrootten heeft beproefd.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.