Pluimveehouderij

Achtergrond 316 x bekeken 2 reacties

Effectiviteit vogelpestvaccinatie in twijfel getrokken

Bijna geen enkele hobbymatige pluimveehouder overweegt vrijwillige vaccinatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sigrid van Dort & vele (hobby)pluimveehouders

  Een staaltje anti-vaccinatie propaganda van de voorzitter van de NHDB? En passent LNV en div. hobbydierorganisaties voor het hoofd stotend die zich zo ingespannen hebben om een status aparte te krijgen voor hobbydieren versus industriedieren? Dat moet toch een vergissing zijn?

  “””De kosten liggen vooral zo hoog omdat de dierenarts aan huis moet komen, vanwege het vervoersverbod. "Dat is dus een dure grap, en het neemt bovendien veel administratieve rompslomp met zich mee", aldus Beekmans.”””

  Welk vervoersverbod bedoelt meneer Beekmans? PLUIMVEE HEEFT GEEN HOEVEN. Te vaccineren pluimvee kan gewoon naar de dierenarts gebracht worden. De door LNV veroorzaakte administratieve rompslomp is inderdaad een groot struikelblok. Zelfs iets meer werk als het invullen van formulieren om met een kipje naar een tentoonstelling te gaan.

  “””Daar komt bij dat het nut van vaccinatie volgens Beekmans niet
  wetenschappelijk is bewezen. Het geld dat de overheid stak in de
  vaccinatiecampagne kan volgens de NHDB beter worden ingezet voor betere
  voorlichting over hygiene en afscherming.”””

  Welke wetenschappers spreekt meneer Beekmans eigenlijk? Osterhaus en Stegeman zijn vóór vaccinatie. Maar dat heeft pas echt effect als ook al het commerciële pluimvee gevaccineerd wordt. Dat wordt door de handelspolitiek tegengehouden. De pluimveehouders willen grààg! Voor hobbydieren zou het dan niet meer hoeven vanwege het geringe risico. Maar als je ziet dat de wilde vogels meer en meer besmet raken zou je voor je eigen kipjes dat risico niet willen nemen.

  Als 1% van de NHDB-leden zijn pluimvee vaccineert dan zijn dat toch tussen de 10.000 en 12.500 dieren. Geen niks. En dat terwijl de NHDB vanaf het begin bepaald niet actief heeft meegewerkt in de totstandkoming van de mogelijkheid om hobbypluimvee en bedrijfsmatige vrije uitloop kippen te kunnen vaccineren. Dus dat er ‘niemand’ vaccineert ligt meer aan de ‘propaganda’ in 2006 van de NHDB.
  Beekmans zoekt een stok om mee te slaan. De vraag is echter: waarom?
  Vaccinatie betekent dat de dieren niet opgesloten hoeven te worden tijdens de afschermplicht, vaccinatie betekent dat er veel minder kans is op preventieve ruiming bij een massale uitbraak van H5N1 in Nederland.

  En het is een schande dat Jan Cees Bron zomaar zo’n ongenuanceerd stukje op het web gooit, zonder ook maar wat te controleren. Okee, AGD is voor de pluimveeindustrie, ook voor de pluimveehouders die hun dieren, tegen de verdrukking uit hun eigen sector in, wèl vaccineren omdat ze inzien dat het niet-vaccineren een doodlopende weg is.
  Heer Beekmans, namens duizenden hobbypluimveehouders (NHDB- en niet-NHDB leden) hartelijk dank dat u zich zo te kijk hebt gezet. Dat u de NHDB heeft gedegradeerd tot een nauwelijks nog serieus genomen partij in het overleg met LNV m.b.t. de vaccinatiemogelijkheden van pluimvee is wel duidelijk. Uw leden nemen u dat ook in dank af want u bent nog steeds voorzitter. Of zijn ze te apatisch? Degenen die wel gevaccineerd hebben denken waarschijnlijk ‘die spoort niet’. Uw collega’s bij de BDRG (Duitse NHDB) zullen u ook echt dankbaar zijn. Die voelen aan den lijve hoe hun bond zienderogen slinkt doordat in Duitsland geen mogelijkheid tot vaccineren wordt geboden en bij de geringste verdenking rücksichtslos wordt gemoord (Bron: Geflügelbörse vandaag) en steeds meer hobbypluimveefokkers het voor gezien houden.
  Leve de toekomst van de rashoenderfokkerij! Het overleven van ons cultureel biologisch erfgoed wordt hiermee een grote dienst bewezen! U draagt daar ook ècht uw steentje aan bij.

 • no-profile-image

  Sigrid van Dort, vele (hobby)pluimveehouders

  ER STAAT EEN HEEL ANDER, VEEL GENUANCEERDER VERHAAL VAN BEEKMANS IN DE SCHERPENZEELSE COURANT.
  WAT IS ER HIER AAN DE HAND???
  In de Scherpenzeelse Courant staat het onderstaande dat een heel andere indruk achterlaat.
  Twijfels over vogelpestvaccinatie
  vandaag (kop).
  (tekst) De effectiviteit van de nieuwe vogelpestvaccinatie wordt ernstig betwijfeld. Dat is de mening van de Nederlandse Bond van Hoender-, Dwerghoender-, Sier- en Watervogelhouders (NHDB). De NHDB is in Nederland de oudste en veruit grootste organisatie, die opkomt voor de belangen van hobbymatige pluimveehouders. Bij de NHDB zijn ruim 5.000 pluimveeliefhebbers aangesloten. Minder dan één procent van hen zal het uit liefhebberij gehouden pluimvee laten vaccineren tegen Klassieke Vogelpest. "Dat percentage geldt voor de gehele Nederlandse hobbymatige pluimveehouderij" aldus voorzitter Franc Beekmans.
  Bij de vorige vaccinatiecampagnes had de NHDB dit lage percentage al voorspelt. Ook toen was het aantal liefhebbers dat het pluimvee liet vaccineren erg klein. "Inmiddels heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij kenbaar gemaakt dat het eerder gebruikte vaccin in veel gevallen niet effectief was" aldus Beekmans. Iedereen zou nu opnieuw de kippen laten vaccineren. Weer krijgt men te maken met administratieve rompslomp, hoge kosten en een heleboel beperkingen. De NHDB vindt de aan de vaccinatie gestelde regels nog steeds erg onhandig. Daarbij is wetenschappelijk aangetoond dat hobbymatig pluimvee in de huidige omstandigheden een verwaarloosbare kans loopt om besmet te raken met Klassieke Vogelpest. Dit feit in combinatie met de door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij gestelde regels en de hoge kosten maken dat er voor vaccinatie tegen Klassieke Vogelpest nauwelijks belangstelling is. (einde tekst).
  SORRY BEEKMANS, als de citaten op agd.nl niet uit uw mond komen zoals ze weergegeven zijn in het artikel. Zo wel, dan staat mijn vorige reactie nog als een huis.

Of registreer je om te kunnen reageren.