Pluimveehouderij

Achtergrond 223 x bekeken

'Vaccinatie tegen AI effectief, maar imperfect'

Vaccinatie is een effectief middel tegen besmetting van pluimvee met het Aviaire Influenza-virus en tegen de verdere verspreiding van het virus.

De vaccins werken echter nog steeds niet bij alle soorten pluimvee en beschermen niet tegen alle soorten AI. Dit stelt een werkgroep van de Europese voedselautoriteit Efsa in een rapportage over de vaccinatie tegen AI. Voorzitter van de werkgroep was de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus.

Nog een nadeel van de huidige vaccins is dat de stille verspreiding van AI-varianten onder pluimvee mogelijk blijft. De huidige vaccins beschermen tegen de AI-varianten H5 en H7, maar doen dat vaak niet volledig.

De inzet van verklikkerkippen helpt dit risico ondervangen, maar de inzet van deze dieren is niet altijd praktisch. Met name niet in landen met veel kleine bedrijven. Ook vreest de Efsa gesjoemel met de verklikkerkippen.

Of registreer je om te kunnen reageren.