Pluimveehouderij

Achtergrond 194 x bekeken

Week 51: positieve kuikenmarkt

De markt van kuikenvlees blijft over het algemeen redelijk positief ogen. De basiscontractprijs en de vrije kuikenprijzen stabiliseren al een aantal weken en daar kwam deze week opnieuw geen verandering in.

Vraag naar kuikenvlees heel behoorlijk

Pluimveeslachters en pluimveehandelaren geven aan dat de vraag van de diverse retailers naar kuikenvlees in zowel Nederland als in de ons omringende landen op een heel behoorlijk peil ligt. Dit komt doordat de consumptie van kuikenvlees nog steeds op niveau blijft.

Ruim kuikenaanbod loopt vlot weg

Doordat er nog steeds volop vleeskuikens geslacht worden, is het aanbod kuikenvlees erg ruim. Maar doordat de diverse kuikendelen over het algemeen nog steeds redelijk vlot worden afgezet is er van een echt probleem door een (te) groot kuikenaanbod zeker nog geen sprake.

Kuikenafzet naar VK onder druk

De afzet van kuikenvlees naar het Verenigd Koninkrijk staat wat onder druk. Enerzijds door de koersontwikkeling van het Engelse pond, maar anderzijds doordat Nederlandse exporteurs op dit moment sterke concurrentei ondervinden van andere Europese landen, zoals België en Duitsland. Daarnaast zijn Poolse leveranciers via Duitsland actief op de Engelse markt. De Engelse markt is voor Nederlandse pluimveeslachterijen/pluimvee-exporteurs inmiddels van groot belang, omdat meer dan een kwart van de export van kuikenvlees aan de andere kant van de Noordzee wordt afgezet. Het betreft hier vooral vers en bevroren kuikenfilet.

Kuikenvleugels, kuikenpoten, kuikenbouten

• De afzet van verse en bevroren kuikenvleugels zou redelijk zijn en daar is men zeker niet ontevreden over.

• De export van kuikenpoten zou wat onder druk staan. Bij de hele kuikenpoten hangt dit samen met de gewichten. Er is wel vraag naar de kleinere kuikenpoten, maar daar zouden er niet zo veel van beschikbaar zijn.

• Bij de export van bevroren kuikenbouten is vooral Roemenië normaliter een interessante markt. Afnemers zouden inmiddels duidelijk minder interesse tonen voor de Nederlandse kuikenbouten. Er zijn vanwege de winterse omstandigheden niet altijd voldoende verladers beschikbaar om pluimveevlees naar deze regio te vervoeren. Daarbij komt dat transporteurs vooral geïnteresseerd zijn in het verladen van producten die het meest opbrengen en pluimveevlees zou volgens ingewijden daarbij nu zeker niet op de eerste plaats staan.

(bron: PVE)

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.