Pluimveehouderij

Achtergrond 204 x bekeken

Opnieuw H5N1 in Polen, Rusland, Saoedi-Arabië en Vietnam

Op 12 december maakten Polen, Rusland, Saoedi-Arabië en Vietnam nieuwe uitbraken van het hoogpathogene AI-virus H5N1 bekend.

Polen

In Polen gaat het om H5N1-uitbraken op twee locaties ver verwijderd van de vijf recente H5N1-uitbraken in twee gebieden ten noordwesten van Warschau. H5N1 is nu opgedoken op een kleine boerderijtje met ongeveer veertig stuks pluimvee bij Elblag bij de Golf van Gdansk en bij wilde vogels (een ooievaar en twee buizerd) bij Orneta, een kleine 50 km ten oosten van Elblag. Beide nieuwe locaties liggen ruim 150 km verwijderd van Plock, waar de eerste uitbraken waren.

De recente uitbraken van H5N1-vogelgriep in Polen (de eerste Poolse vogelgriepuitbraken bij gehouden dieren) beegonnen op 30 november bij twee kalkoenenhouderijen bij Plock, ruim 90 km ten noordwesten van Warschau. Op 8 en 10 december trof de H5N1-vogelgriep leghennen op twee grote boerderijen bij Zuromin, zo'n 50 km ten noorden van Plock.

Rusland

Rusland meldde op 12 december 2007 een H5N1-uitbraak op een boerderij in Zuid-Rusland: 35.000 kippen zijn al bezweken en nog eens een half miljoen kippen worden geruimd.

Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië maakte de landbouwminister op 12 december 2007 een H5N1-uitbraak bekend op een legbedrijf met rond 400.000 leghennen ten zuiden van de hoofdstad Riyad. Saoedi-Arabië heeft sinds 12 november 2007 een reeks van uitbraken van H5N1-virus gehad in de nabijheid van Riyad.

Vietnam

Vietnam heeft al vele uitbraken van H5N1 gehad in 2007 en op 12 december 2007 werd bekend dat het H5N1-virus weer is opgedoken in de noordelijke provincie Bac Giang. Ruim 1.000 eenden zijn bezweken in twee districten.

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.