Pluimveehouderij

Achtergrond 217 x bekeken

Minder mensen in EU besmet met salmonella

Het aantal menselijke besmettingen met salmonella en campylobacter in de Europese Unie is vorig licht gedaald.

Het aantal besmettingen met lysteria, hoewel laag, nam, wel toe. Dat concluderen de Europese voedselautoriteit Efsa en het Europees centrum voor ziektepreventie ECDC in hun jaarlijkse rapport over ziekten die van dieren op de mens kunnen worden overgedragen (zoönosen).

Beide instellingen maken zich verder zorgen over de sterk toenemende resistentie van de campylobacter-bacterie in zowel mensen als dieren tegen het gangbare middel ciprofloxacin.

In totaal werden in 2006 ongeveer 350.000 mensen in de EU besmet met een zoönose. Bovenaan stond het aantal campylobacter-besmettingen: 175.000. In 2005 waren dit er nog ruim 195.000.

Het aantal besmettingen met salmonella daalde van bijna 174.000 naar ruim 160.000. Bijna 1.600 mensen, meest ouderen, werden getroffen door lysteria (ruim 1.400 in 2005). Lysteria is bij ouderen in veel gevallen dodelijk; daarnaast is het gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Het aantal besmettingen met salmonella en campylobacter (per 100.000 inwoners) in Nederland ligt onder het Europees gemiddelde; het aantal lysteria-gevallen ligt er iets boven.

In Nederland daalde het aantal mensen dat besmet raakte met campylobacter van 3.761 naar 3.186. Het aantal salmonella-besmettingen steeg juist, van 1.388 naar 1.667. Voor lysteria was ook sprake van een daling, van 96 naar 64 gevallen.

Salmonella en campylobacter komen met name voor in rauw kippenvlees; lysteria zit vooral in kant-en-klare kaas-, vis- en vleesproducten.
Uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bleek onlangs dat ondanks hygiënemaatregelen campylobacter aan de slachthaak in 2006 vaker voorkwam dan in 2003. Met betrekking tot salmonella signaleren de onderzoekers duidelijke verbeteringen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.