Pluimveehouderij

Achtergrond 196 x bekeken

Extra reiniging en ontsmetting na terugkeer uit Polen

Het ministerie van landbouw heeft een extra reiniging en ontsmetting gelast van transportauto’s die in Polen levend pluimvee of broedeieren hebben vervoerd.

De maatregelen houden verband met de uitbraak van vogelpest H5N1 afgelopen weekeinde op twee kalkoenbedrijven in Polen.

Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit zijn de afgelopen zes weken geen dieren vogelpest-gevoelige dieren naar Nederland vervoerd. Wel zijn eendagskuikens afgeleverd op een plek 150 kilometer van de haard.

De besmetting zou zijn overgebracht door vangploegen, meldt het Poolse ministerie van landbouw. Het productschap PVE roept pluimveehouders die vangploegen met Poolse werknemers inschakelen op extra alert te zijn op naleving van hygiënemaatregelen.
De Europese Commissie heeft een verbod ingesteld voor export van pluimveevlees uit vijf gemeentes.

In Polen zijn gisteren uit voorzorg dertig contactbedrijven geruimd. Eerder werden al. 9.200 kalkoenen vernietigd, waaronder 4.200 op de twee bedrijven waar de uitbraak is vastgesteld. Verder zijn er 5.000 dieren vergast op een boerderij in Siecien waar het virus niet is vastgesteld maar waar personeel werkte dat in contact stond met de besmette bedrijven.

Vanaf de besmette bedrijven zijn circa 7.000 kalkoenen naar de slacht gegaan. In totaal is 770 kilo uitgeleverd aan winkels in het noorden van Polen. De minister van landbouw heeft een ophokplicht voor pluimvee uitgevaardigd in heel Polen. Alleen in de directe omgeving geldt een vervoersverbod.

Vorige week dook in Roemenië het virus H5N1 op.

Of registreer je om te kunnen reageren.