Pluimveehouderij

Achtergrond

Bod op Stork geformaliseerd

De Britse investeerder Candover heeft afgelopen weekeinde zijn bod op industrieel concern Stork geformaliseerd.

Candover biedt via de houdstermaatschappij London Acquisition 48,40 euro per aandeel Stork in contanten, ofwel 1,5 miljard euro in totaal.

De aandeelhouders van Stork spraken hun steun voor dit bod eind november al uit. Ook de raad van commissarissen en de raad van bestuur van Stork steunen het bod unaniem en bevelen de aandeelhouders aan hun aandelen aan te melden. Candover wil het bod gestand doen bij aanmelding van tenminste 95 procent van de aandelen.

Het geformaliseerde bod zal op 4 januari 2008 worden toegelicht op een buitengewone vergadering van de aandeelhouders van Stork in Amsterdam. De overname door Candover wordt naar verwachting in januari volgend jaar afgerond.

Een eerder bod van 47 euro per aandeel van Candover was niet voldoende om de steun te krijgen van de aandeelhouders. Vooral het IJslandse LME, dat een belang heeft van 43 procent in Stork, lag dwars. Candover kan nu rekenen op de steun van LME en de andere grootaandeelhouders Centaurus en Paulson, goed voor een belang van 33 procent. Met de aanmeldingen van LME, Centaurus en Paulson heeft Candover in principe 76 procent van de aandelen Stork in handen.

Na de overname door Candover zal Storks divisie Food Systems worden verkocht aan Marel, dat deel uitmaakt van de IJslandse grootaandeelhouder LME. De verkoopprijs van dit onderdeel dat machines maakt voor de voedselverwerkende industrie is ongeveer 415 miljoen euro.

Na de overname wil Candover het Nederlandse concern zo snel mogelijk van de beurs halen. Het huidige bestuur van Stork, bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt, financieel directeur Maarten Schönfeld en operationeel directeur Hans Bouland blijven in functie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.