Pluimveehouderij

Achtergrond 193 x bekeken

Week 47: kuikenvleesmarkt vriendelijk

De kuikenvleesmarkt oogt stabiel.

Kuikenprijzen redelijk stabiel - Zowel de basiscontractprijs voor komende week, alsmede de prijzen van de vrije lichte en zware kuikens voor deze week wijzigden niet. Hoewel de prijsontwikkeling redelijk stabiel oogt, is bij enkele kuikendelen wel een licht dalende prijstendens zichtbaar. Dit geldt in beperkte mate voor vers filet, terwijl de prijzen diepvrieskuikenbouten stabiliseren.
Over de prijzen van hele kuikenpoten wordt wisselend gedacht, er zijn slachterijen die een lichte prijsstijging melden, maar even zoveel die een kleine daling van de prijs zien. De vraag naar verse kuikenvleugels is heel goed, terwijl de afzet van bevroren vleugels voor levering naar het Verre Oosten wat mager is. Dit wordt vooral veroorzaakt door de dure euro in verhouding tot de Amerikaanse dollar.
De prijzen van kuikenbouten zijn vanaf het hoogtepunt van €1,35/kg in juni 2007 voortdurend gedaald. Op dit moment ligt de kuikenboutprijs op circa €0,90/kg tot €1,00/kg. Dat is op zich een stevige daling van de prijs, maar betekent wel dat potentiële afnemers in Oost-Europa nu veel sneller akkoord gaan dan in de afgelopen zomer met hoge prijzen.

Kuikenafzet gaat goed door - De consumptie van kuikenvlees ligt nog steeds op een redelijk hoog peil en over het algemeen zijn slachters en handelaren niet ontevreden. De versafzet loopt nog steeds goed door. Hoewel er nog steeds op ruime schaal geslacht wordt, valt het met de voorraadvorming nog wel mee, want echte grote hoeveelheden worden er niet ingevroren. Dit geeft ook aan dat het met de afzetperspectieven wel goed zit.
De afzet van kuikenfilet naar het Verenigd Koninkrijk lijkt ook op peil te blijven. Toch leeft er bij een aantal slachterijen/handelaren enige zorg over de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk gezien de vogelgriep aldaar. Het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de Nederlandse export van pluimveevlees is groeiende en van groot belang. In 2006 lag dat aandeel op circa 22 procent en in de eerste helft van dit jaar op 25 procent.
Volgens enkele slachterijen hebben de stakingen in Frankrijk wel effect op het consumptiepatroon. Men gaf hierbij aan dat er toch minder potentiële consumenten onderweg zijn en dat heeft toch invloed. Dit mogen zo op het oog geringe zaken lijken, maar als miljoenen mensen van hun dagelijkse routine moeten afwijken, dan heeft dat wel degelijk effecten.

Toenemend kuikenaanbod - Echt actuele aanvoercijfers van vleeskuikens bij de slachterijen zijn niet beschikbaar, maar tot en met september 2007 lag de aanvoer al 12 procent boven de aanvoer in dezelfde periode van 2006. In oktober 2007 lag de opzet van vleeskuikens ongeveer 15 procent boven het peil van september. Deze dieren zullen vanaf nu tot begin december geslacht worden, dus het lijkt erop dat het kuikenaanbod alleen maar verder toe zal nemen. Er wordt daarnaast door de slachterijen voortdurend gemeld dat er nog steeds flink geslacht wordt, dus de productie van vleeskuikens zal dit jaar aanmerkelijk hoger uitvallen dan in 2006.

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.