Pluimveehouderij

Achtergrond 173 x bekeken

Week 45: kuikenmarkt stabiel

De markt van kuikenvlees ging 14 dagen geleden wat minder positief ogen en leek over het hoogtepunt heen. Deze week valt dat echter nog wel mee, want men is over de afzet niet echt ontevreden. De vraag naar vers kuikenvleesproduct is goed, doordat zowel de binnenlandse consumptie van kuikenvlees, alsmede de vraag naar kuikenvlees vanuit het buitenland op peil blijft.

Stabiele prijzen
De basiscontractprijs staat al vanaf week 40 op €0,775/kg en daar kwam deze week opnieuw geen verandering in.
De prijs van de vrije lichte kuikens die vanaf week 41 naar beneden werd bijgesteld, stabiliseerde deze week op gemiddeld €0,84/kg. De prijs van zware kuikens stabiliseerde op €0,83/kg.
In de prijzen van de diverse kuikendelen zit weinig beweging. Deze prijzen neigen weliswaar wel wat naar beneden, maar over het geheel bezien zijn slachters en handelaren nog niet ontevreden.

Goede buitenlandse belangstelling
De interesse vanuit de ons omringende landen blijft op peil. Het Verenigd Koninkrijk is tamelijk kooplustig en dat zou komen doordat de kuikenproductie in het Verenigd Koninkrijk in 2007 zou achterblijven. De cijfers van het aantal opgezette vleeskuikens bevestigen dat, want deze staan dit jaar in het Verenigd Koninkrijk voortdurend in de min.
De vraag vanuit Oost-Europa blijft eveneens redelijk op peil en zoals in eerdere marktberichten gemeld, lijkt de prijs van kuikenbouten vooral op Roemenië te drijven. Overigens staat ook deze prijs iets onder druk.
Enkele handelaren maakten melding van een bijzonder goede vraag vanuit Rusland naar MDM-meat (mechanically deboned meat, mechanisch ontbeend vlees).
De interesse in kuikenvleugels vanuit het Verre Oosten zou wat onder druk staan, vooral doordat deze delen al snel te duur zijn, vanwege de koers van de euro versus de dollar.

Aanbod blijft ruim
Het aanbod van kuikenvlees blijft nog ruim en er wordt nog steeds veel geslacht. Volgens enkele ingewijden tracht men dit nu wel wat af te remmen, maar zolang de interesse in zowel het binnen- als buitenland goed blijft, is het maar de vraag of dit gaat lukken. Er werd enkele weken geleden, vanwege het grote aanbod vleeskuikens wel steeds meer product ingevroren. Op dit moment lijken de in te vriezen hoeveelheden kuikenvlees echter wel weer wat mee te vallen.

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.