Pluimveehouderij

Achtergrond 168 x bekeken

Week 44: eierprijzen lopen op

De eierconsumptie is volgens de meeste pakstations zonder meer goed en de bestellingen blijven eveneens op peil. Dit hadden enkele pakstations niet verwacht, omdat de bestellingen in de week van Allerheiligen, voor levering de week daarna, meestal wat afnemen. Het merendeel van de pakstations meldt dat er in vier dagen gewoon voor vijf dagen aan eieren besteld wordt. De eierconsumptie ligt in veel Noordwest-Europese landen op een behoorlijk niveau.

Eiproductenindustrie belangstellend - De eiproductenindustrie in zowel Nederland als in de ons omringende landen is goed in beeld en de eierverwerkers hebben interesse in zowel kooi-eieren als scharreleieren.

Voldoende eieraanbod - Het eieraanbod is voldoende, maar niet extreem groot. Wel wordt er door enkele pakstations in de komende weken een wat stijgend aanbod kleine eieren en een dalend aanbod zware eieren verwacht, omdat er nogal wat oude hennen geruimd zouden worden en weer jonge hennen opgezet.

Eierprijzen lopen verder op - De prijzen die de pakstations realiseren, bij zowel de afzet in kleinverpakking als naar de eiproductenfabrikanten, lopen verder op.

Hoge prijzen kleinverpakking - Bij de kleinverpakking valt op, dat de eierprijzen nu op een peil liggen dat niet meer is voorgekomen sinds vogelpestjaar 2003 en begin 2004 toen de eierprijzen nog aanmerkelijk hoger lagen dan nu. Toen speelden AI-perikelen, nu is er een heel behoorlijk verbruiksniveau en een eieraanbod dat nog redelijk in toom gehouden wordt.

(bron: PPE)

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.