Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Vandalen houden huis bij 'ganzenfluisteraar'

Het bedrijf Hofganzen in Coevorden mist vandaag twintig dieren nadat onbekenden vernielingen hebben aangericht op het terrein.

Hekken zijn stukgeknipt, palen vernield, hokken omver geschopt en in de sloot gegooid. Een gans raakte zo gewond dat de dierenarts hem waarschijnlijk moet laten inslapen.

"Ze zijn hier vannacht echt te keer gegaan. De gewonde gans vonden we verstrikt in de afrastering maar wel op zo'n manier dat hij daar door mensen moet zijn achtergelaten'', aldus initiatiefnemer Martin Hof (24) die door zijn activiteiten inmiddels de bijnaam 'ganzenfluisteraar' heeft verworven.

Hofganzen zoekt diervriendelijke oplossingen voor gemeenten die kampen met overlast door bijvoorbeeld loslopende kippen, ganzen of eenden.

Martin Hof werkt inmidels voor gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Almere en Groningen. Hij brengt de groepen hinder veroorzakende ganzen in beeld en alleen als het niet anders kan, worden dieren meegenomen en elders herplaatst. Daarbij houdt Hof rekening met banden binnen de ganzenfamilie, want ganzen zijn monogaam en een koppel blijft doorgaans levenslang bijelkaar.

"Dat is het erge, want er zijn nu dus hele families uit elkaar gerukt. Ik hoor aan de geluiden dat de achtergebleven dieren verdwenen familieleden zoeken. Maar wij hebben ook al in de omgeving gezocht en de vermiste ganzen, eenden en kippen zijn niet te vinden'', aldus Martin Hof.

Het huilen staat hem nader dan het lachen. Hij blijft voorlopig 's nachts op zijn bedrijf. "Volgens mij komt dit niet uit de hoek van dierenactivisten. Dit zullen wel mensen zijn die mij moeten hebben, bijvoorbeeld omdat ze denken dat ik iets te maken heb met protesten tegen de traditionele Drentse ganzenmarkt waarbij ganzen door de stad worden gedreven. Maar als je mij moet hebben, is het laf om de dieren zo te pakken.''

Ganzen roepen soms maandenlang om een gestorven soortgenoot en keren telkens terug naar de plek des onheils, weet Hof. "Dit is vreselijk. Vandaar dat we mensen die iets hebben gehoord, vragen naar de politie te gaan. We hebben 250 euro klaarliggen voor de gouden tip.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  IBooij

  Wat een Tuig
  Hopelijk doet de politie er wat aan
  we hebben zelf 9 ganzen, dus weet ik hoe gehecht een fam. is.
  Veel sterkte.

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Dierenactivisten zijn in de eerste plaats dierenbeschermers.
  Veel actieve dierenbeschermers tillen niet zo zwaar aan het gedoe rond de jaarlijkse ganzenhoedsteroptocht.
  Het zou niet moeten mogen, maar er zijn veel ergere dingen gaande.
  Ik hoop van gansen harte dat de daders gepakt worden.
  Laat het jou sterken om door te gaan ennuhh, misschien moet jij jouw ganse dierenschaar, nog beter beschermen tegen de "beesten".

 • no-profile-image

  M Kensen

  Ben erg geschrokken door dit vreserlijke bericht,doe je zo je best en dan dit die arme weerloze dieren.Hoop dat de gewonde gans het alsnog redt en dat de andere ganzen alsnog gevonden worden of hun weg zelf terug vinden. Ik wilde je net vorige week mailen dat er bij ons in Almere juist een artikel in de krant stond over een groep ganzen die al bekend wordt in de wijk [van het Kasteel?] en dat het goed met ze gaat en dan nu dit..... Sterkte en ik blijf je werk volgen .Gr van Mariette uit Almere[HuisdierenRai en de kaart uit de Dordogne/Correze vd zomer]

 • no-profile-image

  D.H. Wijnbergen

  Het was Ghandi die zei dat je de mate van beschaving van een land kunt aflezen aan de manier waarop men de dieren behandelt.......
  Veel mensen moeten nog veel leren!
  Ga vooral door met je goede werk.

 • no-profile-image

  a wijn

  Wat vreselijk ! We vinden dat je geweldig werk doet ga vooral door Martin en laat je niet uit het veld slaan hierdoor!Veel sterkte.

 • no-profile-image

  a wijn

  Wat vreselijk ! We vinden dat je geweldig werk doet ga vooral door Martin en laat je niet uit het veld slaan hierdoor!Veel sterkte.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.