Pluimveehouderij

Achtergrond 168 x bekeken

PPE wil salmonellageld van legsector

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) wil een bedrag van 2 miljoen euro heffen bij de leghennenhouders voor de bestrijding van salmonella. Dit blijkt uit een notitie voor de sectorcommissie Eieren van het schap.

Het geld moet worden binnengebracht via een verhoging van de heffingen bij de opfokleg- en de legsector over 2008. In 2009 moet het restant van de heffingen bijeen worden gebracht.
De legsector heeft een bedrag van in totaal 4,5 miljoen euro subsidie aangevraagd bij de Europese Commissie voor de bestrijding van salmonella. De Commissie heeft vorige week echter bekend gemaakt dat ze slechts 2 miljoen euro geeft. De rest moet zelf worden betaald.
De Europese steun mag worden besteed aan de aankoop van vaccins, bacteriologisch onderzoek, de ruiming van besmette koppels en destructie van eieren. Per dosis vaccin geldt een maximale bijdrage van 5 cent (uitgedrukt in geld per hen: 7 cent) en per geruimde hen € 1,50 (totale bijdrage maximaal € 3,00). Het grootste deel van de subsidie - zo’n 1,75 miljoen euro- gaat naar verwachting op aan vaccinatie. Circa 250.000 euro blijft over voor opkoop.
De vermeerderaars krijgen 1,3 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie. Daarvan wordt per dier een gemiddelde EU-bijdrage betaald van € 3,50 - een euro meer dan vorig jaar. Bij S. enteriditis en S. tichimurium geldt een verplichte ruiming, bij drie andere soorten niet altijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.