Pluimveehouderij

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

Nederlands bedrijf gecontroleerd op vogelpest

Deskundigen controleren voor alle zekerheid een Nederlands pluimveebedrijf op de aanwezigheid van vogelgriep.

De actie volgt op een inventarisatie van het ministerie van Landbouw, dat het aantal recente pluimveetransporten uit Nederland naar Engeland op een rijtje zette.
Aanleiding voor de inventarisatie was dat dinsdag op een boerderij in het oosten van Engeland de gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus H5N1 isvastgesteld. Vanaf slechts een locatie in Nederland zijn de afgelopen tijd dertien transporten naar een adres Engeland geweest. Het ministerie kan niet bevestigen of dat adres de locatie is waar de H5N1-variant van vogelgriep is aangetroffen. ”Dat weten we ook niet. Wat we weten hebben we doorgegeven aan de Britse autoriteiten. Zij moeten bijvoorbeeld uitzoeken of de lading nog verder is vervoerd.”
Het ministerie zocht direct nadat de uitbraak van vogelgriep in het Engels Suffolk bekend werd uit hoeveel transporten er uit Groot-Brittannië naar Nederland waren. De vervoerder die het dichtst bij het getroffen bedrijf in de buurt zat, bleek er nog ruim 50 kilometer uit de buurt te zijn gebleven. Minister Gerda Verburg (Landbouw) stelde vervolgens dubbele reiniging van transportwagens uit Engeland in.
”De eerste maatregelen waren erop gericht om te zorgen dat de ziekte niet hierheen komt. Vervolgens hebben we gekeken welke transporten er vanuit Nederland naar Engeland plaatsvonden”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    kippetje,

    Kun je niet beter de transporten vanuit Engeland naar Nederland controleren ipv andersom??

Of registreer je om te kunnen reageren.