Pluimveehouderij

Achtergrond 366 x bekeken

ILT-uitbraken in Zuid-Oost Nederland

In Zuid-Nederland, in het bijzonder rond de plaatsen Liessel, Asten, Someren en Sterksel, zijn zes besmettingen met verschijnselen van Infectieuze Laryngotracheïtis vastgesteld. Twee dierenartspraktijken hebben de verschijnselen gemeld in het kader van de Veterinaire Monitoting Pluimvee (VMP), een onderdeel van GD Veekijker van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Het gaat vleeskuikens, opfokleghennen en sierhoenders. GD heeft de eerste drie meldingen inmiddels bevestigd.

De herkomst van de besmetting is onbekend. Ook is niet bekend of het gaat om besmettingen met (veranderd) vaccinvirus of met veldvirus.

De eerste besmetting deed zich voor bij vleeskuikens op 31 oktober. Het tweede geval was enkele dagen later een koppel opfokhennen, twee dagen voor de ILT-vaccinatie.

ILT is een virusziekte, die gekenmerkt door een milde tot ernstige ontsteking van de keelholte en de luchtpijp waardoor de dieren zeer benauwd zijn. Erg opvallend bij ernstige gevallen is de bloederige neusuitvloeiing. Het ILT-virus spreidt zich langzaam door een koppel.
Leghennen en vleeskuikenouderdieren worden tijdens de opfok standaard gevaccineerd tegen ILT. Gebruikelijk is een oogdruppelenting. Bij leghennen vindt deze enting plaats op 12 weken leeftijd, tegelijk met een gecombineerde enting tegen pokkendifterie en trilziekte (wingweb- of veerfollikelmethode). Naar aanleiding van de ILT-uitbraken worden sommige opfokkoppels leghennen nu al eerder, op 7 weken gevaccineerd tegen ILT met een drinkwatervaccin.

Vleeskuikens worden niet geënt tegen ILT wegens de entreactie (groeivertraging) en het risico van spreiding van vaccinvirus.
GD adviseert vleeskuikenhouders de uiterste hygiëne in acht te nemen en raad aan koppels met ILT-verschijnselen versneld te laten slachten, voordat het gehele koppel ziektesymptomen vertoont.

Ongevaccineerde opfokleg- en opfokvermeerderingsdieren in de buurt van de uitbraken dienen volgens GD zo spoedig mogelijk een ILT-oogdruppelvaccinatie te krijgen. Al gevaccineerde dieren kunnen, afhankelijk van de infectiedruk, nogmaals worden gevaccineerd.

Voor meer informatie: www.gddeventer.com

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.