Pluimveehouderij

Achtergrond

ILT rukt op naar oosten

Na Brabant nu ook ILT in Twente.

De pluimveeziekte Infectieuze Laryngotracheïtis (ILT) heeft na Brabant nu ook het oosten van Nederland bereikt. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer kreeg in week 46 een melding binnen van een nieuwe ILT-verdenking op een vleeskuikensbedrijf bij Almelo. Gebleken is dat het inderdaad om ILT gaat.

Tot nu toe alleen in Zuidoost-Brabant - Het vleeskuikenbedrijf in Twente is het enige bekende besmettingsgeval buiten Zuidoost-Brabant. Tot nu toe waren er alleen ILT-gevallen in Zuidoost-Brabant bekend, in het bijzonder rond Liessel, Asten, Someren en Sterksel. Twee dierenartspraktijken hebben de verschijnselen gemeld in het kader van de Veterinaire Monitoring Pluimvee (VMP), een onderdeel van GD Veekijker van de GD in Deventer. De eerste ILT-besmetting in Brabant is op 31 oktober gemeld bij de GD. Het tweede geval was, enkele dagen later, een koppel opfokhennen, twee dagen voor de ILT-vaccinatie. Normaal gesproken komt ILT in Nederland slechts enkele malen per jaar voor.

Tien besmettingen - Het totale aantal ILT-besmettingen ligt nu, op 16 november 2007, op tien: zes koppels vleeskuikens, een opfoklegkoppel, twee opfokvermeerderingskoppels (alle drie jonge, nog niet-geënte dieren) en sierhoenders. Van de tien besmettingen zijn er zeven bevestigd, de andere drie zijn sterk verdacht van ILT.

Herkomst onbekend, PCR-test in de maak - Het is niet bekend of de besmettingen zijn veroorzaakt door ILT-veldvirus of (veranderd) vaccinvirus. GD is bezig een PCR-test te ontwikkelen waarmee dat onderscheid te maken is. Die test is naar verwachting volgende maand (december) beschikbaar. Ook is niet bekend wat de bron van de besmettingen is en hoe de verspreiding heeft plaatsgevonden. Vermoedelijk is de smetstof verspreid via mensen en/of materialen. GD gaat proberen dit te achterhalen door de contacten van de besmette bedrijven in kaart te brengen.

Hygiëne betrachten en meldingen doen -GD-pluimveedierenarts Jos Heijmans adviseert pluimveehouders voorzichtig te zijn met contacten en de uiterste hygiëne in acht te nemen. Ook roept hij dierenartsen op ILT-achtige verschijnselen te melden en sectiemateriaal (luchtpijpjes) in te sturen om de oorzaak vast te stellen. Volgens pluimveedierenarts Heijmans zijn dierenartsen daartoe verplicht in het kader van de AI-monitoring, omdat het koppelbeeld van ILT lijkt op dat van klassieke vogelpest. Zeker als de verschijnselen gepaard gaan van verhoogde uitval (meer dan een half procent per dag).

Virusziekte - ILT is een virusziekte, gekenmerkt door een milde tot ernstige ontsteking van de keelholte en de luchtpijp waardoor de dieren zeer benauwd zijn. Erg opvallend bij ernstige gevallen is de bloederige neusuitvloeiing. Het ILT-virus spreidt zich langzaam door een koppel. ILT is een herpesvirus dat, zeker bij lage temperaturen zoals nu, lang buiten de kip kan overleven. Besmetting vindt plaats via direct of indirect contact. Verspreiding via de lucht komt minder vaak voor. Het ILT-virus is niet besmettelijk voor mensen.

Vaccinatie vervroegd - Leghennen en vleeskuikenouderdieren worden tijdens de opfok standaard gevaccineerd tegen ILT. Gebruikelijk is een oogdruppelenting. Bij leghennen vindt deze enting plaats op 12 weken leeftijd, tegelijk met een gecombineerde enting tegen pokkendifterie en trilziekte (wingweb- of veerfollikelmethode). Naar aanleiding van de ILT-uitbraken worden sommige opfokkoppels leghennen nu al eerder, op 7 weken gevaccineerd tegen ILT met een drinkwatervaccin. De GD adviseert om vleeskuikens niet te enten, omdat dat erger is dan de kwaal. Voor alle pluimveehouders geldt dat bedrijfshygiëne de belangrijke preventiemanier is.

Foto

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.