Pluimveehouderij

Achtergrond

Week 43: druk op kuikenprijzen

Het beeld op de markt van kuikenvlees oogt wat minder positief, maar slachterijen en handelaren zijn nog wel redelijk tevreden, zo melden de productschappen PVE. De minder goede berichten zitten vooral in de prijzen, want daar ligt zo hier en daar druk op, afhankelijk van de soort kuikendelen.

Vrije kuikens dalend - In de prijzen van de vrije kuikens weerspiegelt zich een oplopend aanbod zware kuikens: de zware vrij kuikens zijn sterker in prijs gedaald dan de lichte vrije kuikens.

Basiscontractprijs stabiel - De basiscontractprijs voor levering volgende week stabiliseerde op €0,775/kg inclusief btw.

Stijgend kuikenaanbod - Enkele handelaren wijzen erop dat seizoenmatig rond deze periode de kuikenvleesmarkt meestal iets stroever loopt, maar ook wordt het aanbod wat ruimer. Er wordt voor de komende maanden rekening gehouden met een verder groeiende kuikenvleesproductie. Er wordt nu al veel geslacht, maar vanwege de toenemende kuikenopzet in Spanje, Frankrijk en Duitsland kan het niet anders of het EU-aanbod van kuikenvlees zalin de komende periode verder oplopen.

Kuikenvleesconsumptie moet oplopen - Het is vooral de vraag hoe de kuikenvleesconsumptie in Nederland en de overige EU zich gaat ontwikkelen. Op dit moment is men wel redelijk tevreden met het consumptiepeil in Nederland en veel andere Europese landen, maar de consumptie zal de komende periode moeten oplopen om niet in de problemen te komen met het mogelijk extra ruime aanbod kuikenvlees in november en december.

Kuikens zwaarder afgeleverd - De kuikenprijzen staan dus wat onder druk en dat geldt voor de meeste kuikendelen. Bij de prijzen van de kuikenpoten bijvoorbeeld staan vooral de zwaardere soorten onder druk. Dit komt onder meer doordat de kuikens zo hier en daar wat zwaarder worden afgeleverd.

Diepvriesbouten en Roemenië - De diepvriesboutenprijs lijkt vooral te drijven op Roemenië en deze schommelt op dit moment tussen de €0,90 tot €1,00/kg. Nog altijd flink hoger dan vorig jaar in deze periode.

Moeilijke EU-afzet op Afrika - Sedert de toetreding van een aantal Oost-Europese lidstaten tot de EU, mogen de Amerikanen geen pluimveevlees meer aan deze landen leveren. Dat is interessant, maar betekent tegelijkertijd dat een afzetgebied als Afrika voor veel Europese leveranciers verloren lijkt, omdat de Amerikanen zich nu vooral ook op Afrikaanse landen richten. De EU-afzet naar Afrikaanse landen is daardoor nogal problematisch, aangezien Brazilië en de Verenigde Staten veelal goedkoper zijn. Niet alleen is hun basisprijs lager, maar ze hebben ook nog eens het voordeel van de relatief goedkope dollar versus de dure euro.

Nabije toekomst - De ontwikkelingen op de kuikenvleesmarkt in de nabije toekomst worden met argusogen bekeken, vooral ook doordat men door de goede prijzen van het afgelopen voorjaar en zomer eindelijk weer eens wat in de plus zat na het toch niet al te beste jaar 2006. Voor de vleeskuikenhouders zijn de opbrengstprijzen dan wel sterk opgelopen, maar rijzen de voerkosten de pan uit. Ook de prijzen van de eendagskuikens blijven stijgen. Dat betekent dat de primaire producent ondanks de sterk gestegen opbrengstprijzen, nog immer moeite heeft om het hoofd boven water te houden.

(bron: PVE)

Prognose:

toenemend aanbod kuikenvlees

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.