Pluimveehouderij

Achtergrond 235 x bekeken

Week 41: weinig verandering eiermarkt

De situatie op de Nederlandse eiermarkt is volgens de meeste pakstations nauwelijks gewijzigd.

Kleine plusjes en minnetjes - De NOP-richtprijs noteerde vrijdag 12 oktober slechts kleine minnetjes en plusjes voor zowel de kooi-eieren als de scharreleieren.
Het PPE meldt dat de prijzen van kooi-eieren aanvankelijk wel wat leken te dalen, maar de omvang van die prijsdaling valt over de gehele week bezien te verwaarlozen.

Rustige vraag discouters - De vraag naar eieren is over het geheel bezien normaal, echter doordat enkele discounters vorige week voor twee weken eieren hebben besteld, is het vanuit deze hoek nu wel wat rustiger.

Eiproductenindustrie vraagt mondjesmaat - De eiproductenindustrie vraagt wel eieren, maar doet dit mondjesmaat. De eierprijzen die hier gerealiseerd worden, stabiliseren voor kooi-eieren en lopen voor scharreleieren iets op.

Kansen eierafzet Midden-Oosten - De afzet naar derde landen blijft beperkt van omvang. Er loopt uiteraard wel het een en ander, maar dat betreft vooral het Midden-Oosten. Zoals bekend kan India vanwege de vogelgriepperikelen nog steeds geen eieren naar het Midden-Oosten afzetten, waardoor EU-leveranciers mogelijkheden hebben.

EU-verwachting eierproductie 2007 - Recentelijk zijn de EU productieverwachtingen van eieren voor 2007 bekend geworden. Volgens de Europese Commissie zal de EU-eierproductie dit jaar ongeveer 1,5 procent lager uitvallen dan in 2006 en uitkomen op ongeveer 105 à 106 miljard eieren. Voor veel lidstaten verwacht de Commissie dat de eierproductie zal afnemen, waarbij vooral de daling in België (-10%) en Spanje (-5%) opvallend is. Een groei in de eierproductie voorziet de Commissie alleen in Nederland (+1%) en Duitsland (+3%).

(bron: PPE)

Prognose:

vaste eiermarkt

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.