Pluimveehouderij

Achtergrond

Somber over Ovopol

De kans dat Ovopol er komt is klein, zegt Jan Wijnen (NOP).

De kans dat de Onderlinge waarborgmaatschappij Ovopol voor legpluimveehouders van de grond komt is zeer klein. De oorzaak is dat er te weinig aanmeldingen zijn. Dat zegt Jan Wijnen, voorzitter van de kring Legpluimveehouders van de NOP. Ovopol zou een onderlinge verzekering moeten worden waarbij legpluimveehouders zich kunnen verzekeren tegen schade bij de afzet van eieren met residuen.
Eieren met residuen mogen volgens de nieuwste wetgeving niet in het menselijke consumptiekanaal komen. Sinds 1 januari zijn de pluimveebedrijven aansprakelijk voor calamiteiten op dit vlak. Ovopol zou een vangnet moeten vormen en zo de legsector behoeden voor imagoschade.
Aan de oprichting van Ovopol wordt gewerkt sinds begin 2006. Het Productschap Pluimvee en Eieren steunde de oprichting van Ovopol met 140.000 euro, afkomstig uit het potje van de opgeheven Stichting voor het Fokkerijwezen Pluimveehouderij.
Ovopol heeft inmiddels de vergunning van de Nederlandsche Bank binnen. Ook zijn er zaken geregeld met Interpolis en herverzekeraars. "De basistructuur is er in principe", zegt Wijnen.
Volgens Wijnen ligt de aanmelding van bedrijven en dieren voor de verzekering echter nagenoeg stil. Tot nog toe hebben leghennenhouders zo'n 700.000 dieren aangemeld voor de verzekering. Er zijn er tien keer zo veel nodig om van start te kunnen gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.